A hónap műtárgyai: tóravért és tóramutató | Göcseji Múzeum

A hónap műtárgyai: tóravért és tóramutató

Különleges műtárgyak lettek áprilisban vitrinkiállításunk főszereplői. Másfél évvel ezelőtt Zalaszentgróton egy magánház udvarának felújítása közben egy elrozsdásodott trezort fordított ki a földből a munkagép. 

Az egykor szebb napokat látott számzáras széf a zsidó vallás különböző fémből készült kegytárgyait, bőrcipőket, imaszíjakat, könyveket, iratokat rejtett. 

A tárgyak történeteket mesélnek el, egy szörnyű és kegyetlen időszak történetét.

A valaki által féltett kincsek hetvenhét év távlatából elevenítik fel a múltunk egy szomorú korszakát. 

Az előkerült vallási tárgyak közül az egyik leginformatívabb darab egy pajzs alakú ezüstözött réz tóravért, melyen a tízparancsolat kettős kőtáblái, mellettük ágaskodó oroszlánok láthatók, a tóra koronáját megjelenítő osztrák császári koronával a tetején. A tóravérteket a textilbe csomagolt tóratekercsekre (zsidók szent könyve) akasztják a lánc segítségével, azzal a céllal, hogy megkülönböztessék egymástól azokon az ünnepeken, amikor több tekercsből olvasnak. Ugyancsak gyönyörű darab az ezüst tóramutató, amely nem más, mint egy kinyújtott mutatóujjú kézre emlékeztető fém tárgy. Ez a Tóra szövegének követését segíti elő, ugyanis azt kézzel érinteni illetlenségnek számít.

A Zalaszentgrótról származó műtárgycsoport a megtalálása után azonnal a Göcseji Múzeum restaurátorműhelyébe került, ahol munkatársaink szakértelmének köszönhetően gyönyörű kegytárgyakként láttuk viszont hónapok elteltével. Minden év április 16-án emlékezünk meg a Holokauszt magyarországi áldozatairól. Ebben az esztendőben ezzel a kiállítással a történelem e tragikus időszakára emlékezünk. Ha május közepéig a zalaegerszegi városháza környékén járnak, tekintsék meg a minitárlatunk csodás darabjait, és olvassák el a hozzájuk kapcsolódó történetet!

2023.
április
14.

Címkék