A hónap műtárgyegyüttese | Göcseji Múzeum
Eke István régész

A hónap műtárgyegyüttese

Egy rézkori áldozati gödörben talált leletegyüttes lett a kiválasztott néhány műtárgy, amit a minap helyeztünk ki a zalaegerszegi városháza aulájában lévő üvegvitrinben.

A közönség már megszokta, hogy időnként új csodás tárgyat mutatunk meg a Göcseji Múzeum gyűjteményéből, amelyek vagy egy jeles ünnep emblematikus kelléke, vagy az adott időszak új szerzeménye. A most bemutatott régészeti leletek ez utóbbi kategóriát gyarapítják.

Az elmúlt esztendő egyik legnagyobb Zala megyei ásatása Sármellék határában zajlott közel 10 hektáros területen.

A feltárás déli részén egy késő rézkori település nyomai bukkantak a régészeink Eke István régész-térinformatikus kollégánk vezetésével. Házhelyeket, ételtároló vermeket és temetkezési helyeket is találtak a munkatársaink. Egy áldozati gödörben 2 kőbaltát és 53 kerámiaedényt találtak, ebből mutatunk meg a zalaegerszegi közönségnek most néhányat a belvárosi vitrinkiállításunkon. A három mericét (folyadék mérésére használt ivóedényeket), a halbárka alakú edényt (amit feltehetően vaj készítésére használtak) és a füles fazekat március 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a városháza aulájában.
 

2023.
február
23.

Címkék