régészet | Göcseji Múzeum

Címke: régészet

2024. február 06.
2 darab fajansz edény tálka és korsó Lenti várából.

A Göcseji Múzeum gyűjteményéhez tartozó restaurált fajansz korsó és tál 1976-1978 között a Lenti várban - a Dr. Vándor László által irányított - régészeti feltáráson került elő.

2023. szeptember 21.
Orha Zoltán, Havasi Bálint és Vándor László régészek sajtótájékoztatója a zalaegerszegi vár feltárásán.

Hamarosan elkezdődik Zalaegerszegen a piac melletti Mérlegház építése. Az ismert régészeti lelőhelyen folytatott beruházást mindig megelőzi egy régészeti feltárás, így történt ez alkalommal is. A Göcseji Múzeum régészei a minap rátaláltak az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványaira. 

2023. február 23.
Eke István régész

Egy rézkori áldozati gödörben talált leletegyüttes lett a kiválasztott néhány műtárgy, amit a minap helyeztünk ki a zalaegerszegi városháza aulájában lévő üvegvitrinben.

2022. március 03.

Már régen hallattuk a hangunkat régészet témában, pedig nagyszerű híreink vannak! A Göcseji Múzeum régészei a római kori Salla (ma Zalalövő) városának új részleteit fedezték fel.

2022. január 24.

Harmadik alkalommal rendeztük meg a Pillanatképek című szimpóziumot. Ami számunkra is különlegessé tette ezt a mostani alkalmat az az volt, hogy végre nem külső helyszínre hívtuk a közönséget, hanem „haza”, a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermébe.

2021. december 14.

Közeledik a Göcseji Múzeum újranyitása. Mint ismert, az épület 2019 óta felújításon esik át. A több mint 1,8 milliárd forintos külső és belső átalakítás után nagyon sok újdonsággal jelentkezünk.

2021. december 09.
Eke István és a török kori hírlövő mozsár

Az emberi történelem során mindig voltak olyan eszközök, amelyek jelezték a közelgő veszélyt. A régebbi korokban ilyen lehetett egy kürt hangja, vagy a félrevert harang zúgása.

2021. december 08.
Eke István, Simmer Lívia, Orha Zoltán

Reggeli verőfényes napsütés, de zúzmara és a hajnali köd foszlányai fedik még a tájat. A múzeum régészeinél jártunk, akik a leendő M9 és M76-os gyorsforgalmi utak megelőző régészeti próbafeltársain dolgoznak nap mint nap. A NIF Zrt. és a Várkapitányság Zrt.

2021. szeptember 28.

Szeptember 27-én tartotta Budapesten éves közgyűlését a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat. Ennek keretében a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében adták át a 2020. és 2021. évi szakmai díjakat.

2021. augusztus 05.
Gladiátort ábrázoló szobortöredék

Habár a pandémiás időszak némileg átalakította az eredeti terveket, egy kis kényszerszünet után újra jelentkezünk A hónap műtárgya-sorozattal. Egyedülálló régészeti leletet helyeztünk ki a városházán felállított vitrinbe, egy a 2.

2021. június 22.
Orha Zoltán előadása a Régészet Napján

Az elmúlt júniusi hétvégén két napon át több programmal is vártuk a közönséget Zalaegerszegen és Zala megyében. Szombaton Orha Zoltán régész kollégánk mutatta be az érdeklődőknek Zalaegerszeg Árpád-kori templomait, így az andráshidai, a zalabesenyői és a csácsbozsoki emlékhelyeket.

2021. május 20.
Középkori lakóház kemencével

Múlt szombaton a Közösségek Hete rendezvénysorozat részekén ásatási napot tartott a Göcseji Múzeum.