Sallából jelentjük | Göcseji Múzeum

Sallából jelentjük

Már régen hallattuk a hangunkat régészet témában, pedig nagyszerű híreink vannak! A Göcseji Múzeum régészei a római kori Salla (ma Zalalövő) városának új részleteit fedezték fel. A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének megbízásából próbafeltárásokat végeztek a kollégák, és olyan leletek kerültek elő, amik kiegészítik az ókori várossal kapcsolatos eddigi ismereteket. Heteken át a Zala folyótól délre eső területen folytak a munkák mintegy 700 négyzetméteren.

Eke István ásatásvezető régész munkatársunk elmesélte, hogy már korábban is sejteni lehetett, hogy a területen vannak még rejtett kincsek. Ugyanis a városban keringett egy legenda, ami arról szólt, hogy ezen a részen mindig furcsán nőtt a kukorica, sőt bizonyos sávokban ki is égett. Az emberek azt hitték, valamilyen alagútrendszert rejt a föld, a római korral foglalkozó történészek és régészek azonban arra gyanakodtak, hogy itt inkább borostyánkőút húzódik. Az élet őket igazolta, a napokban felszínre került az ókori kereskedelmi út egy része. 

A munkálatokat egy magnetométeres és talajradaros vizsgálat is megelőzte, és a múzeumbarát fémkeresős csoport is átvizsgálta a területet. Már a kezdeti szakaszban sok római kori érme és fémtárgy került elő. Eddig 300 pénzérmét találtak, amelyeket a 2-4. században használhattak, de ebből a korból származtatnak több épületmaradványt is. Ezeknek egy része lakóház, a többi gazdasági vagy a helyi iparhoz köthető épületek lehettek. Több házmaradványon azonban égési nyomok figyelhetők meg, ami vagy háborúra vagy más tűzesetre utalnak. De számos apróbb ékszert és csatot, valamint egy bronzból öntött szobortöredéket is találtak, ami a testtartásból ítélve Vénusz-szobrocska lehetett.

A régészeti munkák ideje alatt konzulensként jelen van Dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész, aki korábban a Régészeti Intézet igazgatóhelyettese volt, és húsz éven át Zalalövő ókori múltját kutatta. Számára is nagy élmény a mostani kutatás eredménye, és szakértőként ő vizsgálja meg többek között a pénzérméket. 

A leletek a Göcseji Múzeum restaurátorműhelyébe kerülnek, és később a közönség elé tárjuk egy kiállítás keretében a gazdag tárgyi anyagot. De tervezzük azt is, hogy néhányat bemutatunk a hónap műtárgya keretében a városházi vitrinkiállításunkon. 
 

2022.
március
03.

Címkék