A láthatatlan vár északnyugati bástyája | Göcseji Múzeum
Orha Zoltán, Havasi Bálint és Vándor László régészek sajtótájékoztatója a zalaegerszegi vár feltárásán.

A láthatatlan vár északnyugati bástyája

Hamarosan elkezdődik Zalaegerszegen a piac melletti Mérlegház építése. Az ismert régészeti lelőhelyen folytatott beruházást mindig megelőzi egy régészeti feltárás, így történt ez alkalommal is. A Göcseji Múzeum régészei a minap rátaláltak az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványaira. 

Korábban, 2002-ben folytak már a környéken régészeti kutatások, az akkor feltárt északkeleti bástya, egyéb leletek és egy korabeli - Holst-féle - térkép segítségével sikerült megszerkeszteni a várfal alaprajzát, és a mostani kutatások azokat az értékeket és elképzeléseket igazolták. A 17. században a palánkvárnak fontos történelmi szerepe volt, ugyanis 1664-ben a törökök elfoglalták Kanizsa várát, így Egerszeg lett a határok védelmére létrehozott végvárvonal egyik központja. Az itt élt vicekapitány irányította a török elleni felderítést és védelmet. A török hódoltság után a cölöpökből épített várat elbontották, nagyjából a helyére építették fel a vármegyeházát (ma Zalaegerszegi Törvényszék), ami napjainkban meghatározó épülete a történelmi belvárosnak.

A most feltárt 11,5 méter átmérőjű bástya egyik fele a jelenlegi Mérleg téren lebontott házak alatt húzódik, a szépen ívelő rajzolatot még az elkerített terület széléről is jól lehet látni. A héten iskolás csoportokat fogadunk az ásatáson, de bátorítunk mindenkit, aki a piac környékén jár, vessen egy pillantást közös történelmünk jelentős objektumára! A rekonstrukciós munkák befejezése után a város és a múzeum mindenképpen szeretne egy olyan emléket elhelyezni a területen, amely jelzi az utókornak a középkori bástya helyét. 

2023.
szeptember
21.