Zalaegerszeg | Göcseji Múzeum

Címke: Zalaegerszeg

2023. szeptember 21.
Orha Zoltán, Havasi Bálint és Vándor László régészek sajtótájékoztatója a zalaegerszegi vár feltárásán.

Hamarosan elkezdődik Zalaegerszegen a piac melletti Mérlegház építése. Az ismert régészeti lelőhelyen folytatott beruházást mindig megelőzi egy régészeti feltárás, így történt ez alkalommal is. A Göcseji Múzeum régészei a minap rátaláltak az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványaira. 

2021. november 02.

Időutazáson vehettek részt mindazok, akik október végén jelen voltak azon a várostörténeti konferencián, amit az önkormányzat az Arany Bárány Szálloda Télikertjében rendezett meg.

2021. szeptember 29.

Nagyon szeretem a kávé illatát, ugye nem vagyok ezzel egyedül?  Hát még a tejhabos kávét egy kis fahéjjal és kakaóval! Vásároltam kávédarálót is, hogy legalább ünnepeken őröljem a kávét, és úgy főzzem le kedves zöld kotyogómmal a fekete finomságot.

2021. szeptember 27.
Zománczott kitűző

Hagyományosan világszerte szeptember 27-én ünneplik az Idegenforgalmi (Turisztikai) Világnapot. Ennek az 1980 óta elfogadott világnapnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet és elősegítse a turizmus fejlődését.

2021. szeptember 16.

Napfényes őszi délelőtt, szakmai közönség előtt tartották meg a „Zalaegerszeg nevezetes személyiségei a 19-20. században” című konferenciát a város dísztermében. Olyan elődökről hallhattunk érdekességeket, akikre méltán lehetünk büszkék.

2021. április 27.
Zalaegerszeg városközpontja a dagerrotípián (forrás: Francia Fotográfiai Társaság)

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett városunkban az a dagerrotípia, amelyet Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze fedezett fel a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében.

2021. március 25.
Zalaegerszeg látképe az 1860-as években. Ebbe a környezetbe érkezett Egressy Gábor 1862-ben. (forrás: Göcseji Múzeum)

Zalaegerszeg a Hevesi Sándor Színház megnyitása előtt sem nélkülözte a jó színházi előadásokat. Már a 19. században is rendszeresen érkeztek a városba vándortársulatok.

2021. március 11.
Zalaegerszeg látképe a reformkorban, háttérben a vármegyeházával. (forrás: Göcseji Múzeum)

A 19. század közepének közlekedési és kommunikációs lehetőségei a napjainkban megszokotthoz képest lassabban, de a magyar vidékre is elvitték a szicíliai és párizsi forradalmak, valamint Kossuth március 3-án a pozsonyi országgyűlésben elmondott nagy beszédének hírét.

2020. július 13.

A Göcseji Múzeum munkatársai 2017. óta folyamatosan figyelemmel kísérik a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya építéséhez kapcsolódó földmunkákat, mely során a terület keleti részén, a Nagypáli-patak felett, az i.e. 5.

2018. június 13.

Zalaegerszeg és az első világháború címmel tudományos emlékkonferenciát rendeztek a város dísztermében. A történész és levéltáras előadók között szerepelt a Göcseji Múzeum két kiváló történésze, Béres Katalin és Megyeri Anna.

2016. május 23.
A Pesthy ház  az Erzsébet királyné (ma Kosztolányi) utcában

Egy Serényi Árpád fényképész életútját, s nem utolsó sorban modelljeit bemutató monográfia készül a Göcseji Múzeumban.