Várostörténeti konferencia | Göcseji Múzeum

Várostörténeti konferencia

Időutazáson vehettek részt mindazok, akik október végén jelen voltak azon a várostörténeti konferencián, amit az önkormányzat az Arany Bárány Szálloda Télikertjében rendezett meg. Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester köszöntője után bemutatták a "Deák Antal hagyatéka" című kötetet, Molnár András levéltár-igazgató munkáját. Deák Antal - Deák Ferenc legidősebb testvére - Zala megyei követ volt a pozsonyi reformkori országgyűléseken. A kiadvány gerincét az a közel száz levél adja, amit nemrég találtak meg az országgyűlési könyvtárban.

Az előadások során a középkori Zalaegerszeg mindennapjairól hallhattunk, de számos érdekességet megtudhattunk a török kori, végvári feladatokat ellátó időszakról is. A huszadik századi díszpolgárok sorát is számba vettük, s tizenhat jeles személyiségről tudhattunk meg információkat.

A múzeum két történésze is előadást tartott a rendezvényen. Megyeri Anna történész-főmuzeológus a 19. század végétől tekintette át a város sportéletét, benne a korcsolya-, a tenisz-, a lövész-, a kerékpáros-, a torna- és a labdarúgóegyletek működését. Erős Krisztina történész-muzeológus kolléganőnk pedig a 20. század eleji fürdőéletről és -kultúráról osztott meg rég elfeledett adatokat és fényképekkel gazdagon illusztrált jeleneteket.

2021.
november
02.