Segítséget kérünk Serényi-fotográfiák gyűjtéséhez | Göcseji Múzeum
A Pesthy ház  az Erzsébet királyné (ma Kosztolányi) utcában

Segítséget kérünk Serényi-fotográfiák gyűjtéséhez

Egy Serényi Árpád fényképész életútját, s nem utolsó sorban modelljeit bemutató monográfia készül a Göcseji Múzeumban. Munkánkhoz a múzeum történeti gyűjteményében őrzött, nyolcszáznál több fényképből és képeslapból válogathatunk, de még mindig örömmel fogadnánk olyan képeket, melyekhez személyes történetek is kapcsolódnak, hogy kiegészítsék a fényképész rövid, ámde termékeny életéről szóló ismereteinket, de nem utolsó sorban az akkori egerszegi társadalomról is bővülhetnének ismereteink a képek segítségével.

Újabban kaptuk: 1927-ben épült fel a mai Kosztolányi utcában a hangulatos, előkertekkel ellátott villasor. A Pesthy tanárházaspár öt szobás lakóházát hozzáillő kerítéssel Thoroczkay Wigand Ede tervezte, aki a magyaros építészeti, belsőépítészeti stílus neves képviselője volt. A házról készült képeket a házaspár unokájától, Pesthy Katalintól és családjától kaptuk felhasználásra.

Dr. Borsos Árpád, a fényképész özvegyének keresztfia a kiállításokon díjat nyert nagyításokat őriz budapesti lakásán, valamint a kiállítások míves nyomású okleveleit. Utóbbiakat szándéka szerint a Göcseji Múzeumnak ajándékozza, a fényképeket pedig a kötethez rendelkezésre bocsátja. 

Most került a Néprajzi Múzeumba Vajkai Aurél kitűnő, az ismeretterjesztés mellett elkötelezett néprajzkutató hagyatéka, s köztük Serényi eddig eltűntnek hitt, az Uránia vállalat által megvásárolt göcseji diasorozatának maradéka  A rossz állapotú, mégis meseszép képeket a Néprajzi Múzeum Vajkai Zsófia beleegyezésével átadta múzeumunknak. 

Már ez sem kevés, de hátha őrizget még valaki otthon olyan képeket, melyeket érdemesnek érez megosztani a múzeum dolgozóival./ a szerzővel.

Kérjük, akinek Serényi Árpád fényképei közül van a birtokában fotó (bármilyen formában!) segítse Megyeri Anna történész munkáját: Anna elérhető a megyeri@zmmi.hu címen. Minden segítséget köszönünk! 

Jön a rozson át….Borsos Árpád tulajdonából
Nova színezett dián az 1934-ben készült sorozatból, melyek Fára József, a levéltár tudós igazgatójának előadását illusztrálták.