A hónap műtárgya: gladiátor szobortöredék | Göcseji Múzeum
Gladiátort ábrázoló szobortöredék

A hónap műtárgya: gladiátor szobortöredék

Habár a pandémiás időszak némileg átalakította az eredeti terveket, egy kis kényszerszünet után újra jelentkezünk A hónap műtárgya-sorozattal. Egyedülálló régészeti leletet helyeztünk ki a városházán felállított vitrinbe, egy a 2. századból származó terrakotta szobortöredéket, ami egy gladiátort ábrázol.

A gladiátorok különböző típusú ábrázolása gyakori motívum a római művészet legtöbb területén. A sírkövek és a Pompeiiben megmaradt falfirkák nagyon fontos epigráfiai dokumentumok, amelyek megemlítik a harcosok nevét, típusát, sőt győzelmének számát is. A legtöbb ábrázolás a gladiátorharc fénykorából, a Birodalom első három évszázadából származik, amikor a gladiátorok a mindennapi használatú tárgyak (mozaikok, domborművek, kisméretű szobrok, agyagmécsesek, csontból készült késnyelek) általános díszítő elemévé váltak.

A Zalalövőn megtalált terrakotta szobrocska üreges testű, arcán húzott sisakot visel, kötényt hord, jobb kezében rövid kardot, bal kezében kerek pajzsot tart. Ennek közepén koncentrikus körök láthatók. Az ábrázolás alapján valószínűsítjük, hogy a secutores gladiátortípus fegyverzetét és öltözetét viseli.

Ha idejük engedi, tekintsék meg a műtárgyat a városháza aulájában! A kormányhivatal Kosztolányi úti főépületében lévő vitrinben pedig azokat tárgyakat helyeztük el, amelyek a fémkeresős kutatások eredményei. Régészek és civilek közös munkájának köszönhetően számos értékes lelet kerül elő a föld alól, a Kosztolányi úti épületben ezentúl e tárgyakból láthatnak egy szép válogatást.

2021.
augusztus
05.