Hónap műtárgya | Göcseji Múzeum

Címke: Hónap műtárgya

2024. április 08.
Arany Bárány Szálló pecsenyéstál

Sokan kérdezik tőlünk, hogy a rengeteg tárgy, amit a múzeum őriz, hogyan kerül a gyűjteményeinkbe? A válaszunk mindig ugyanaz: háromféle módon jutunk hozzájuk, vásárlással, gyűjtéssel és ajándékozással.

2023. szeptember 12.

A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész alkotása olyan zsánerportré, amely eltökélt arccal, lendületes léptekkel haladó, kezében fokost tartó vándorként ábrázolja a költőt.

2023. április 12.

Minden év április 16-án emlékezünk meg a Holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a magyar zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Mintegy 400 ezer zsidó vallású embert zártak gyűjtőtáborokba az ország különböző pontjain és indultak el velük a szerelvények a hírhedt koncentrációs táborokba.

2023. március 17.
Hónap műtárgya kiállítás a városházán.

Március közepétől új műtárgycsoport várja azokat az érdeklődőket, akik a zalaegerszegi városháza környékén járnak. 

2022. november 15.

A puttó a reneszánsz és barokk képzőművészet jellegzete

2022. március 01.
Ezüst csengő

Kedvelem a csengettyűk formáját. Szememmel követem a sziluettjüket és csak mosolygok.

2022. február 03.

Ismét jelentkezünk közkedvelt sorozatunkkal. A báli szezon jegyében körülnéztünk a Göcseji Múzeum történeti gyűjteményében, és találtunk néhány mutatós legyezőt. Az egyiket, a 19. század végéről származó strucctollasat választottuk a hónap műtárgyának.

2022. február 01.
Strucctollas legyező

A legyezők reneszánszukat élik, ismét felfedeztük ezt a nőies kelléket, ami csupa báj, és nem utolsósorban hűsítésre szolgál a nyári forróságban. Bevallom, nem bírtam ki, amikor néhány évvel ezelőtt Velencében jártam, hogy ne vásároljak a Strada Nova egyik kalapszalonjában egy legyezőt.

2022. január 06.
Korcsolya, a hónap műtárgya

Január a téli sportok szerelmeseinek az időszaka. Igaz, szinte tavaszias napokat élünk, mégis hosszú idők felmérése szerint általában ez a legzordabb hónapunk.

2021. augusztus 05.
Gladiátort ábrázoló szobortöredék

Habár a pandémiás időszak némileg átalakította az eredeti terveket, egy kis kényszerszünet után újra jelentkezünk A hónap műtárgya-sorozattal. Egyedülálló régészeti leletet helyeztünk ki a városházán felállított vitrinbe, egy a 2.

2021. május 06.

A tavalyi évben került a Göcseji Múzeum birtokába a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ez a bájos, 20. század eleji kávéskészlet.

2020. október 07.

Habár a pandémiás időszak némileg átalakította az eredeti terveket, egy kis kényszerszünet után újra jelentkezünk A hónap műtárgya-sorozattal. Egyedülálló régészeti leleteket helyeztünk ki a városházán felállított vitrinbe.