A korcsolya | Göcseji Múzeum
Korcsolya, a hónap műtárgya

A korcsolya

Január a téli sportok szerelmeseinek az időszaka. Igaz, szinte tavaszias napokat élünk, mégis hosszú idők felmérése szerint általában ez a legzordabb hónapunk. Éppen ezért esett a választásunk erre az NDK gyártmányú fekete bőrből varrt, barna bőrrel megerősített, oldalán barna tűzésekkel díszített, kerek orrú cipőre. Hátul a bokát magas, lyukkal ellátott fül tartja. Vastag bőr talpán beleütött 40-es jelzés látható, aljára szegecselt alumínium korcsolyát erősítettek. Ennek külső oldalába „Professional Canadian Type” feliratot ütöttek. A korcsolya 2009-ben került a Göcseji Múzeum gyűjteményébe, Lakiné Szabó Veronika ajándéka volt.

Ahogy nézegettük a digitális gyűjteménytárunkat, egy 1940 körül készített fotóra is rátaláltunk. A fekete-fehér amatőr felvétel Zalaegerszegen készült, a fiatalok a város széli jégpályán nagyon hasonló korcsolyacipőkben vidáman töltik az időt. Az előtérben, balra Izsák Imre látható, jobbra két leánytestvére. Az akkor 11-12 éves fiúcska még nem sejtette, hogy kalandos életút áll előtte és egykor neves csillagászként jegyzi majd az utókor. Sőt, az elsők között lesz, aki meghatározza a Föld pontos alakját!

Izsák Imre a zalaegerszegi elemi után a kőszegi katonai reáliskolában tanult tovább, ahol találkozott egy olyan pedagógussal, aki meghatározta élete további alakulását. Ámulattal figyelte Zerinváry Szilárd ténykedéseit és csillagászati következtetéseit. A világháború után visszatért Zalaegerszegre, ahol befejezhette félbehagyott tanulmányait és hamar kitűnt matematikai tehetségével. A budapesti tudományegyetemen matematika-fizika szakon végzett, és cikkei publikálásával nagy feltűnést keltett. Kedvenc témája a műhold- és rakétapályák elmélete volt, és szeretett volna a téma gyakorlati alkalmazásával is időt tölteni. 1956-ban, a forradalom és szabadságharc idején, kihasználva a nyitott határokat, külföldre ment. Elkezdett angolul tanulni, és nyelvtudással már be tudott kapcsolódni a nemzetközi tudományos életbe. Felfigyeltek a műholdak pályaszámításával kapcsolatos eredményeire, és hamarosan az Egyesült Államokba hívták, ahol számítógéppel dolgozhatott. Ennek segítségével sokkal pontosabban meg tudta határozni a Föld alakját, jóval precízebben, mint eddig bárki. 1961-ben hivatalosan is bejelentette a Föld alakjának és felszíni pontjainak pontos meghatározására vonatkozó számításait, s egyik napról a másikra világhírű lett. 

Halála után holdkrátert és kisbolygót neveztek el róla, egy általános iskolát szülővárosában, és Zalaegerszeg posztumusz díszpolgára is lett. 
 

2022.
január
06.