Pecsenyéstál a hónap műtárgya | Göcseji Múzeum
Arany Bárány Szálló pecsenyéstál

Pecsenyéstál a hónap műtárgya

Sokan kérdezik tőlünk, hogy a rengeteg tárgy, amit a múzeum őriz, hogyan kerül a gyűjteményeinkbe? A válaszunk mindig ugyanaz: háromféle módon jutunk hozzájuk, vásárlással, gyűjtéssel és ajándékozással.

Ez utóbbira nagyszerű példa az Arany Bárány Szálló emblémájával ellátott pecsenyéstál, amit ebben a hónapban a közönség elé tártunk.

A zalaegerszegi városháza aulájában lévő vitrinkiállításunk műtárgyát a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület ajándékozta a Göcseji Múzeumnak. Papp Tamás elnök a műtárgykihelyezés alkalmával az újságíróknak elmondta, hogy a pecsenyéstál egyszer már szerepelt egy kiállításon, a szálloda jubileumi rendezvényén. Már ekkor elhatározta, hogy a tárgynak a legjobb helye a múzeumban lesz. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója örömmel fogadta a civil szervezet adományát, és elmesélte, hogy már több ízben dolgozott együtt a múzeum és az egyesület, elég csak a falumúzeumi rendezvényekre gondolni vagy arra a színes foglalkoztatófüzet-sorozatra, amely nemcsak közös családi programként funkcionál, hanem a Göcseji Falumúzeumot is népszerűsíti, hiszen a mesék ott játszódnak a korabeli házak között. Az eseményen részt vett Velkey Péter kulturális főtanácsadó is, aki kezdetektől figyelemmel kíséri az egyesület munkáját és örömét fejezte ki, hogy a civil szervezet azóta is lelkesen végzi tevékenységét a múlt megőrzése érdekében.

Az Arany Bárány Szálló történetével régóta foglalkozik a Göcseji Múzeum,

a történészek megjelenítették az Elődeink élete című állandó kiállításban is, de számos előadásban is kitérnek a ház jelentőségére. Az ajándékba kapott pecsenyéstálat a két világháború közötti időszakban használták, az emblémával ellátott teljes étkészlethez tartozott még annak idején teás- és kávéskészlet is. Sajnos a teljes kollekció nem maradt fenn az utókorra. 

A hónap műtárgya május elejéig látható a zalaegerszegi városháza aulájában, május 5-én egy Kisfaludi Strobl-alkotást ismerhet meg a közönség.

 

2024.
április
08.