Rózsaszín álom | Göcseji Múzeum

Rózsaszín álom

A tavalyi évben került a Göcseji Múzeum birtokába a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ez a bájos, 20. század eleji kávéskészlet.

A kedves, kétszemélyes készlet apró csészéibe legfeljebb egy kis adag kávé, ristretto vagy espresso férhetett. Az alpakka tálcán egy rózsaszín-fehér mázas kis fedeles kancsó, két csésze és cukortartó fért el csipesszel és két kiskanállal, melynek végén a kávébabot imitáló bakelit díszítés szolgálta a kávézás élményét. A kancsó különleges, ezüst hatású fém füle és a peremek, a csészék aranyra festett füle tervezője szerint szintén eleganciát sugároztak.

A csészék alján a Sarreguemines porcelángyár zöld, máz alatti jelzése segít a korát meghatározni. Abban az időben készülhetett, amikor a francia alapítású cég a mai Németország területén is gyárat nyitott. A fővárosi Rauch, majd Zalába költöző Bőgner család tagjai sokat utaztak, főként Németországba, ott vásárolhatták szuvenírként a kis készletet. Három generáció is nagy becsben tartotta, épségének megőrzése annak köszönhető, hogy az utódok vitrinének dísze volt, nem nagyon használták.

A készletet nagy becsben tartjuk, és a hamarosan megnyíló új életmódtörténeti kiállítás egyik darabja lesz. De addig is a múzeum közösségi oldalán megtekinthetik, ugyanis májusban a hónap műtárgyának ezt választottuk.

 

2021.
május
06.