Egerszeg - vár a Zala mocsarában | Göcseji Múzeum

Egerszeg - vár a Zala mocsarában

Közeledik a Göcseji Múzeum újranyitása. Mint ismert, az épület 2019 óta felújításon esik át. A több mint 1,8 milliárd forintos külső és belső átalakítás után nagyon sok újdonsággal jelentkezünk. Igaz, lesznek korábban is látott tárlatok, mint a Kisfaludi- vagy a Németh János-gyűjtemény, de készülünk újonnan kialakított kiállításokkal is. Ilyen többek között az új életmódtörténeti tárlat, az Elődeink élete című, amely Zalaegerszeg történelmének és főként lakóinak életét meséli el. A termekben kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre. 

Az állandó kiállítás egyik eleme az az animációs kisfilm is, ami a napokban készült el a Pazirik Kft jóvoltából. Az idén ugyanis fontos jubileumot ünnepel a város: 1421-ben említik először Zalaegerszeget egy okleveles dokumentumban. A 600 éves évfordulót eddig várostörténeti konferenciákkal, kiadványokkal már megünnepeltük, de az eseménysorozat része ez a film is, amit a város polgármestere mutatott be szép számú közönség előtt. 

A filmet készítő vállalkozás másfél évtizede végez hasonló feladatokat. Egerszeg várának rekonstrukciójakor különösen odafigyeltek a tájra és a környezetre: a lápok és mocsarak elhelyezkedésére. Ehhez elsőként egy 18. századi katonai felmérést tudtak alapul venni, de helyi szakemberek kutatási eredményeit is felhasználták. A múzeum régészei, Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató és Orha Zoltán sokat segítettek a munkában. 

Vár a Zala mocsarában
Egerszeg

 

 

2021.
december
14.