Harangtöredék, tömegsírok és bronz díszek | Göcseji Múzeum
Eke István, Simmer Lívia, Orha Zoltán

Harangtöredék, tömegsírok és bronz díszek

Reggeli verőfényes napsütés, de zúzmara és a hajnali köd foszlányai fedik még a tájat. A múzeum régészeinél jártunk, akik a leendő M9 és M76-os gyorsforgalmi utak megelőző régészeti próbafeltársain dolgoznak nap mint nap. A NIF Zrt. és a Várkapitányság Zrt. megbízásából végzik a kutatást a munkatársaink, lelkes segítők társaságában.

A munka kezdeti szakaszán, a terepbejárások és a geofizikai felmérések után kollégáink számára egyértelmű volt, hogy a terület évezredek óta, több korszakban lakott volt. A régészek először Sármellék környékén, majd Alsónemesapáti, Kisbucsa, Zalaszentiván és Petőhenye térségben kezdték el az ásatási munkálatokat. Az őskortól (késő újkőkortól) egészen a középkorig kerültek elő leletek. Sármelléken kilenc régészeti korszak jelenségei és leletei kerültek elő. A Starčevo kultúrából (Kr. e. 6000-5400) égetett agyagedénydarabok, település-maradványok kerültek elő. Az összetett és intenzív lelőhelyen munkatársaink csodás tárgyi emlékeket találtak a Balaton-Lasinja kultúrából, a Badeni vagy akár a Hallstatt kultúra idejéből.

Alsónemesapáti környékén fémkereső műszerek hatékony segítsége mellett bronz karperectöredéket, bronz sarló torzóját is találtak, és az előzetes tanulmányok után kijelenthető, hogy Betefalva nevű település maradványai nyomára bukkantak. A nemesek által lakott kis falut először 1335-ben említi egy írásos dokumentum. Számos középkori tárgyat találtak a föld alatt: nyél nélküli vas serpenyőt, vaskést, cseréptöredékeket, tégladarabokat és kályhaszemeket.

Szeptembertől megnyitották a kutatóárkokat Keszthely, Fenékpuszta különböző helyszínein, itt 15 ezer négyzetméteren folyik a feltárás. A megtalált tárgyak több ezer éves időszakot ölelnek át: késő rézkori, bronzkori és római temetkezések nyomait találták a régészek. 

A fényképek a december eleji sajtóbejárás alkalmával készültek.
 

2021.
december
08.

Címkék