A plakát mint minőségi művészet | Göcseji Múzeum
Myroslaw Rymar plakátjai

A plakát mint minőségi művészet

Kedveljük a plakátokat. A jó plakát lényegre törő, markáns, szókimondó, kreativitást tükröző, olykor nyers, de kedveli a humort. 

Az első művészi plakátok a 19. század közepén születtek a litográfiának köszönhetően, amely lehetővé tette a szín és a szöveg kombinálását ugyanazon a felületen. A szecesszió elragadó díszítettségéből és finom színárnyalataiból adódóan a plakátok önálló műalkotásokká váltak. Aztán a 20. századtól karakteresebbé és merészebbé váltak, a politika pedig felhasználta az óriási kifejezőerejüket propaganda célokra. A század második felétől a grafikán megjelent a humor, a groteszk, a szimbólum, miközben a feliratok rövidebbé váltak. Az alkotók egyre jobban kiteljesedtek művészetükben, és arra törekedtek, hogy tartalmilag, színben és kifejezőerőben egyre intenzívvé váljon a mondanivaló. Az eredetiség és a frissesség hatására a lengyel plakátművészet és -iskola világszínvonalúvá vált, önálló fogalom lett.

Mirosław Rymar grafikusművész lengyel testvérvárosunk, Krosno szülötte. Tanulmányai során tökéletesen elsajátította a plakát meggyőző nyelvének használatát. Egyedi stílusával személyes kommentárt fogalmaz meg társadalmi kérdésekről, politikáról, kultúráról – különösen a filmről. Művészete nem ismeri a megalkuvást, állításai szókimondók és nyersen lényegre törők, gyakran sajátos humor kíséri őket. A rá jellemző formai megoldások - a sziluettek, a letisztult formák, a színfoltok használata - közvetlenné és teljesen világossá teszik az üzenetet. 

Invitáljuk Önöket október 31-ig Mirosław Rymar kiállításának megtekintésére, ismerjék meg a lengyel plakátművészet egy szeletét és vigyék haza magukkal a grafikusművész gondolatiságát! Rymar ugyanis csak a társadalmi problémákra mutat rá. A megoldás a mi kezünkben van.

2023.
szeptember
27.