A tervek szerint halad a Göcseji Múzeum felújítása | Göcseji Múzeum

A tervek szerint halad a Göcseji Múzeum felújítása

Teljes homlokzatfelújítás, tetőjavítás, nyílászárócsere, szigetelési és gépészeti munkálatok. Többek között ezekből az elemekből áll a „Göcseji Múzeum felújítása és kiállítótereinek fejlesztése” című projekt, amelyre összesen 1,85 milliárd forintot költhet a tulajdonos. Ebből 1,3 milliárd forint az Európai Unió által finanszírozott összeg, a fennmaradó rész a Modern Városok Programból érkezik.

A minap Zalaegerszeg város vezetése, a múzeumi vezetés és a sajtó munkatársai közösen megtekintették a 60%-os készenlétben lévő épületet. A polgármester bevezetőjében megemlítette, hogy noha Zalaegerszeg nagy múltra tekint vissza, az elmúlt bő száz esztendőben mégis kevés műemléképületünk maradt fenn. Ezért különösen fontos, hogy a meglévő ingatlanokat megőrizzük és felújítsuk magunk és az utókor számára. A régi, impozáns épületek mind hozzájárulnak a városkép javításához és nem utolsósorban kulturális vonzerőt is jelentenek. A rendezvényen megjelent népes csoport bejárta a múzeum mind a négy szintjét, a pincétől egészen a padlásig.

A belső térhasználat ésszerűsítésével átláthatóbb látogatói útvonalak jönnek létre a jövőben, megújulnak a kiállítóterek, korszerűbb műhelyeket és raktárakat alakítanak ki, s a tetőtéri irodák számát is gyarapítják. Az év végén megnyíló kiállítások bemutatják majd a megye és a város történetét, újra látható lesz Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész gyűjteménye, Németh János keramikusművész tárlata, s a nemrég elhunyt zalaegerszegi születésű Fekete György munkásságát is megismerheti a közönség. Az Elődeink élete című életmódtörténeti kiállítást is nagy érdeklődés övezi, a tárlatot jelenleg hatalmas tér várja az épület első emeletén.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban multifunkcionális közösségi tereket is kialakítanak, ahol időszaki kiállítások, előadások, civil és magánrendezvények megszervezésére is lesz lehetőség. Az idei esztendő első felében befejezik az építészeti munkákat, ezt követően kerül sor a belső terek kialakítására, a kiállítások berendezésére, az irodák és műhelyek visszaköltöztetésére. A múzeum a jelenlegi elképzelések szerint 2022 elején nyílik meg a látogatók számára.

2021.
január
18.

Címkék