Beporzók napja | Göcseji Múzeum

Beporzók napja

2018 óta a Kárpát-medencében kiemelt figyelmet szentelünk az apró élőlényeknek, a rovaroknak. Az elmúlt pár év kutatásai alapján a rovarfajok mintegy 40%-ára a kihalás árnyéka vetül. Ezek a kicsi és szorgalmas állatok részt vesznek a lehullott avar, a kidőlt fák lebontásában, a dögök eltakarításában, az ürülékek tápanyaggá visszaforgatásában. Nélkülük madárcsicsergést sem igen hallanánk. A virágos növények nagy részét a mi vidékünkön ők porozzák be.
Március 10. a Beporzók napja!

A Magyar Nemzeti Múzeum országos felhívásához csatlakozott a Göcseji Múzeum is, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokon felhívja a gyerekek figyelmét a természetvédelem ezen feladatára. A foglalkozásokon kapcsolódva a természetismereti tárgyak anyagához a gyerekek részletesebben megismerkedhetnek a növények beporzását végző állatfajokkal (rovarok, madarak, emlősök), munkájuk fontos szerepével, illetve azzal, hogy mivel járulhatnak hozzá ezen fajok fennmaradásához. A kisiskolások számára a játékos elméleti feladatok mellett kézműves foglalkozást, a nagyobbaknak kvízjátékot és rovarhotel készítését kínáljuk.

A foglalkozásokra óriási volt a jelentkezés, és a tervek szerint a jövőben beépítjük a múzeumpedagógiai foglalkozásaink közé e programot, amelyre a kissagi@zmmi.hu e-mail címen lehet jelentkezni Kissné Kovács Ágnes kolléganőnknél.

2020.
február
13.