Együttműködés a Magyar Pálos Renddel | Göcseji Múzeum
Puskás Antal tartományfőnök és Dr. Kostyál László múzeumigazgató kézfogása az együttműködési megállapodás aláírása után.

Együttműködés a Magyar Pálos Renddel

 A Göcseji Múzeum és a Magyar Pálos Rend 2023. március 17-én együttműködési megállapodást kötött a Pálos Rend történetének, épített és kulturális örökségének kutatására, a pálos rendtörténet széles körű megismertetésére és pálos vonatkozású anyagok bemutatására.

Az együttműködési megállapodást Pécsen a Magyar Pálos Rend központjában Dr. Kostyál László múzeumigazgató és Puskás Antal tartományfőnök atya írta alá. Az eseményem a Pálos Rend részéről Dr. Szentirmay Tamás tartományfőnöki hivatalvezető, a Göcseji Múzeum részéről Simmer Lívia régészeti osztályvezető és Havasi Bálint régész - igazgatóhelyettes vett részt.

A Göcseji Múzeum 2016-ban kezdte meg a mai Zala megye területén található pálos vonatkozású régészeti lelőhelyek kutatását. A kutatások a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának köszönhetően 2023-ban új lendületet kapnak.

Közösségi régészeti feltárások folytatódnak Zalacsány-Örvényeshegyen és Válluson, roncsolásmentes geofizikai kutatások kezdődnek Óhidon és Kehidán.  Sor kerül az elmúlt évek régészeti és térinformatikai adatainak feldolgozására, új természettudományos vizsgálatokra.  A kutatások eredményeit 2023. szeptember 22-23-án a „Fehér Barátok nyomában” című országos konferencián Zalaegerszegen a Mindszentyneum Látogatóközpontban mutatják be a kutatócsoport tagjai. 

 

2023.
március
19.

Címkék

Kapcsolódó tartalom