Felhívás! Élet Zalaegerszegen a koronavírus járvány idején | Göcseji Múzeum

Felhívás! Élet Zalaegerszegen a koronavírus járvány idején

Különös hónapokat élünk át mindannyian. Olyan történelmi időszaknak vagyunk részesei, amit korábban nem sejtettünk, hogy a mi életünk során ilyen még előfordulhat. Emlegetjük a több mint száz évvel ezelőtti hasonló világjárványt. Akkoriban a spanyolnátha rengeteg európai ember életét vette el. Kétségbeesve nézegetjük a korabeli fotográfiákat, s ugyanolyan maszkban lévő nők és férfiak néznek szembe velünk, amihez hasonlót mi is felveszünk, amikor vásárolni megyünk a sarki közértbe. Ne legyenek kétségeink, utódaink száz év múlva is ezt fogják tenni, csak akkor a mi bejegyzéseinket, mémjeinket, híradásainkat, videó-bejelentkezéseinket veszik majd elő.

De van ennek az időszaknak egy másik nézőpontja is: lelassul az idő, átgondoljuk az életünket, szelektálunk jó és rossz között. A természet is megtisztul, és végre fellélegzik. Ámulva nézzük a fotókat a tiszta vízű velencei lagúnákról, a műholdas felvételeket az észak-olaszországi iparvidék felett kitisztult levegőről, az elcsendesedett nagyvárosokat birtokba vevő szarvasokról és vaddisznókról. A természet él és most él csak igazán, hogy mi emberek nem terheljük a levegőt, nem szennyezzük a vizeket. A természet most a leggyönyörűbb, hiszen tavasz van.

Kedves Zalaegerszegiek! Most Önökhöz szólunk. Ismerik azt a gondolatot, hogy a ma eseményei a holnap történelme már. A most átélt mindennapok néhány év múlva kordokumentumok lesznek. Ezért arra kérjük Önöket, hogy fényképezzék le azokat a jelenségeket, amelyek az eddigiekhez képest szokatlanok. A belvárosi üzletek üzeneteit, az elnéptelenedett utcákat, a nyüzsgéshez szokott bevásárlóparkok magányát, az üres játszótereket, a kertjükben felbukkanó süncsaládot vagy őzet, az eddig még sohasem látott madárfajtát a fa ágán, a maszkban vásárolni induló szomszédasszonyt, a szájmaszkos gépkocsivezetőket a piros lámpánál várakozva. De tárgyakat is várunk, lehet az a koronavírus járvány veszélyeire felhívó plakát vagy szórólap, szájmaszk és gumikesztyű, bármi, ami az eddigi életünkhöz képest szokatlan.

A fotókat küldjék el nekünk a következő e-mail címre: kozonsegkapcsolat@zmmi.hu. A képhez kérjük mellékeljék a fotós nevét, születési évét és lakcímét. Az ajándékozó adatait természetesen bizalmasan kezeljük, de csak ezekkel az információkkal tudjuk a múzeumi gyűjteményünkbe illeszteni. A tárgyakat a Göcseji Múzeum irodaházának a portáján is átvesszük. (Zalaegerszeg, Kölcsey utca 2.)

Nagyon várjuk a fotóikat és kíváncsiak vagyunk, mi ragadja meg az Önök fantáziáját. Annak különösen örülnénk, ha le is írnák nekünk gondolataikat, élményeiket, amelyeket átélnek ezekben a hónapokban. A fotóval együtt így lesz teljes a kép és a jövő generációi jobban bele tudják majd képzelni magukat a helyzetünkbe.

2020.
április
21.