Fókuszban a fénykép | Göcseji Múzeum

Fókuszban a fénykép

A Göcseji Múzeum a közösségi oldalán új csoportot indított Zala megye régi képeken és képeslapokon címmel. Ehhez a csoporthoz bárki csatlakozhat, aki szeret fotográfiákat nézegetni. A résztvevők a beszélgetések során régi családi történeteket elevenítenek fel, kinyílnak otthon a régi fotóalbumok, gyerekkori emlékeket idéz fel egy-egy utcakép, vagy egykori eseményről készült felvétel. A csoport tagjai megtudhatták, hogyan lehet digitálisan a fekete-fehér fotográfiákat kiszínezni. November végén pedig neves papírrestaurátor volt a társaság vendége.

A Féltett családi fotóink, fotógyűjteményünk megőrzése című beszélgetésnek Gönczi Péter, a Hallei Tudományegyetem könyv- és papírrestaurátora volt a vendége, aki Németországból jelentkezett be az élő adásba. A szakember abban segített, hogy otthon mivel érdemes kezelni, miben célszerű tárolni a nagy becsben tartott családi fotográfiákat. Hiszen a fénykép is műtárgy, amit időről időre gondozni kell. A résztvevők megegyeztek abban, hogy legjobb, ha savmentes kartonból készült dobozban tároljuk a fényképeket, s célszerű ezeket egyesével kis tasakokba tennünk. A nem megfelelő tárolás ugyanis értékvesztést okoz. Ezért mindenképpen kerülni kell a savas kémhatású cipősdoboz használatát.

Mit tegyünk, ha egy régi fényképet szeretnénk bekeretezve fali dekorációnak használni? Gönczi Péternek erre is volt válasza: mivel a fotográfiák fényérzékenyek, készítsünk inkább a digitális technika segítségével reprodukciót, s az eredeti fényképet tartsuk inkább az albumban. Nem hiába helyezzük el ott a fotók többségét, hiszen azok csak akkor kapnak fényt, ha nézegetjük őket, tehát tovább meg tudjuk őrizni a minőségüket. A falikép felhelyezésére is volt a papírrestaurátornak okos tanácsa. Ő mindig négyfelé vág egy parafadugót, s a kép sarkai mögé helyezi az apró korongokat. Így légréteg alakul ki a fal és a keret között, s elkerülhetjük a penészedést.

Többen kíváncsiak voltak arra, mit tegyenek, ha egy fényképre mondjuk a családi összejövetel közben véletlenül ráömlik a kávé vagy az üdítő. A szakember elsőként a konyhai törlőkendőért nyúlna, s mentve, ami még menthető, felitatná a nedvességet. A többi már lehet, hogy a papírrestaurátor feladata lenne. Az is kérdésként merült fel, hogy a fotó hátoldalán látható írás fakuló tintájával lehet-e valamit kezdeni. Gönczi Péter sejtelmesen mosolygott, s elárulta, hogy a szakembereknek bizony van technikája erre. De ennek részleteit sajnos nem tudtuk meg, hiszen a könyv- és papírrestaurátoroknak is lehetnek szakmai titkai…

2020.
november
30.