Hivatásos és hobbirégészek egymás között | Göcseji Múzeum

Hivatásos és hobbirégészek egymás között

„Zala megyében különösen eredményes a közösségi régészeti munka.” Ez az összegzés azon a kerekasztalbeszélgetésen hangzott el, melyet a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum közösen szervezett a Közösségek Hete alkalmából az online térben. Az elmúlt időszakban többször beszámoltunk már a fémkeresős önkénteseink munkájáról, a Válluson, Fenékpusztán, Bagodon és Türjén végzett közös munka eredményeiről. A legutóbbi beszélgetésen tíz régész és lelkes önkéntes mutatta be a zalai kutatásokat a közönségnek.

A vállusi pálos monostor 2016-os feltárása volt az első olyan régészeti feltárás Zalában, mely a közösség bevonásával valósult meg. A két múzeum szakemberei mellett számos önkéntes vett részt a munkában. Jöttek Budapestről, Győrből, és a környező településekről, voltak, akik a balatoni nyaralás egy részét töltötték azonos érdeklődésű emberek között, nemes cél érdekében. Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régész-osztályvezetője mutatta be az ásatás részleteit, és mesélt számos érdekes történetet. Scheffer Miklós önkéntes a kezdetek óta lelkes tagja a pálos monostor feltárásának. Hívő emberként az vezérli, hogy minél előbb felélesszék ezt a szent helyet, s jó érzéssel tölti el, hogy ennek a tevékenységnek ő is szerves része lehet.

Talán a legnagyobb érdeklődés a fémkeresős kutatás iránt mutatkozik, mindkét múzeumi régészcsapatot lelkes hobbi fémkeresősök segítik. Találtak már bronzfüggőt, római kori pénzérmeket, bronzserpenyőt és kolompot, különböző vaseszközöket. Bevallásuk szerint a keresés izgalma és a megtalálás öröme hajtja őket. Eke István, a Göcseji Múzeum régésze, aki az egyik legnagyobb motorja ennek a folyamatnak, a rendezvényen így fogalmazott: „Nagyjából még három kart növeszt egy régész, ha így az önkéntesekkel együtt tud működni, mert mindenhova nem érünk oda, mindenhol nem tudunk ott lenni, de az önkéntesek a saját kutatásaikkal … a mi ismeretinket is növelik.”

A kerekasztal-beszélgetés moderátora Havasi Bálint régész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese volt, aki zárásként elmondta, hogy a múzeumok munkatársai nyitottak, örömmel várják a jövőben is azokat, akik önkéntesként kívánnak bekapcsolódni a munkájukba.

Megtekinthető Youtube csatornánkon.

További információ és jelentkezés:

A Göcseji Múzeum közösségi régészeti programjának Facebook oldala

Vállus pálos monostorának közösségi múltfeltárói

2021.
május
18.