Kalandozások a múltba: A Nyugat-dunántúli kastélyok nyomában | Göcseji Múzeum

Kalandozások a múltba: A Nyugat-dunántúli kastélyok nyomában

körmendi Batthyány-kastély, a sárvári Nádasdy-vár és a zalaszentgróti Batthyány-kastély, hogy csak néhányat említsünk a legnevezetesebb reneszánsz és barokk kastélyok közül, amelyeket Nyugat-Dunántúlon fel lehet fedezni és amelyeket a zalaegerszegi diákok nemrég tekintettek meg Dr. Kostyál László művészettörténész vezetésével. A gyerekek megismerhették a múzeumpedagógiai foglalkozáson belül mindazt a sok érdekességet, amelyek e neves épületek kultúrtörténeti emlékeihez hozzátartoznak.

Kevesen tudják, hogy Körmend a 16. században több alkalommal is helyet adott Zala megye közgyűlésének, hiszen a török támadások elől biztos helyet nehéz volt találni. A 18. század derekán pedig itt volt a lakóhelye Batthyány Lajosnak.
Sárváron a Nádasdy-vár igazi reneszánsz gyöngyszem. A várkastély Nádasdy Tamás idejében a nyugat-dunántúli reformáció egyik központja volt.
Zalaszentgróton az 1780-as évek elején épült fel a Batthyány család késő-barokk kastélya, amely ma iskolaként működik, de kérésre készségesen megmutatják az érdeklődőknek az épület főbb termeit.

 

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011 azonosítószámú projekt

2018.
szeptember
24.