Könyvbemutató a Magyar Kultúra Napja alkalmából - Kulturális élet Zalaegerszegen 1920-1945 | Göcseji Múzeum

Könyvbemutató a Magyar Kultúra Napja alkalmából - Kulturális élet Zalaegerszegen 1920-1945

Béres Katalin Kulturális élet Zalaegerszegen 1920-1945 című kötetét a Magyar Kultúra Napja alkalmából ismerhette meg a közönség a 2016. január 21-én tartott könyvbemutatón. A történész több éven át dolgozott azon a kutatáson, melynek végeredményét Dr. Gyimesi Endre, történész, nyugalmazott levéltár igazgató, Zalaegerszeg díszpolgára mutatta be részletesen a közönségnek.

Béres Katalin elsősorban a „Zalamegyei Ujságot” és a két világháború közt megjelenő helyi sajtótermékeket használta forrásként ahhoz, hogy feltérképezze a korszak kulturális életét. A kötet számtalan érdekességet – és meglepetést – tartogat az érdeklődőknek: az olvasó olyan összefüggéseket láthat meg a szerző segítségével, amelyek igazi történeti csemegeként szolgálnak. Példának okáért kiderül: Pehm (Mindszenty) József Zalaegerszeg plébánosa erőteljes befolyást gyakorolt a két világháború között a város kulturális életére; a későbbi apátplébános legfontosabb eszköze a sajtó volt, mivel korán felismerte a média szerepét a társadalom irányításában. Már 1918 őszén megindította saját lapját, a Zalamegyei Ujságot, melyet „nemcsak politikai nézetei szócsöveként, hanem kultúraszervező és nevelő eszközeként is használt.”

A kötet 10 fő fejezetben tárgyalja a 25 év kulturális életét jelentő műfajokat, a mintegy 25o oldalnyi elemzést gazdag képsor illusztrálja. A könyv megvásárolható a Göcseji Múzeumban. 

2016.
január
22.

Címkék