Lépjen be a protokoll és a diplomácia világába! | Göcseji Múzeum

Lépjen be a protokoll és a diplomácia világába!

Kellemes és jó hangulatú kiállításmegnyitón vett részt az, aki minap ellátogatott a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermébe a Protokoll és diplomácia című tárlat kezdőnapján.

A közönség egy olyan világba nyert betekintést, ahová eddig csak kevesen léphettek be. Már az is különleges élmény volt, hogy a látogató egy igazi díszvendég, aki vörös szőnyegen lépdelt a csodás műtárgyak és a protokoll ajándékok között.

A rendezvényen Haydn zeneműveit a Zala Vonós Trió varázsolta a térbe. Dr. Kostyál László múzeumigazgató köszöntője után Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere üdvözölte a közönséget, és örömét fejezte ki azért a különleges gyűjteményért, ami igazi kuriózumnak számít és amit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársai hoztak el a zalai megyeszékhelyre. Dr. Török Róbert, a fővárosi intézmény igazgatója, aki maga is oktatja a vendéglátás protokollját, a megnyitóbeszédében kitért a diplomácia és a tradíciók fontosságára, sorba vette azokat a témákat, amelyekhez a helyszínen látványos enteriőröket társítottak. 

A fogadás alatt kézműves bonbonokat és finom gyöngyöző nedűket kóstolhatott a közönség, s rövid kötetlen beszélgetés után az esti program zárásaként Török Róbert extra tárlatvezetést is tartott az érdeklődőknek. Mit láthat a vendég? Többek között IV. Károly magyar király egyik díszebédjéhez megterített asztalt, Kádár János Gorbacsovtól ajándékba kapott sakk-készletét, II. Erzsébet brit királynő 1993-as magyarországi látogatása idején névjegyével ellátott menükártyát, Helmut Kohl egykori német kancellár értékes ajándékát, a nemzetközi sporteseményeken használt kabalafigurákat, katonai kitüntetéseket, a MOL Nyrt vállalati ajándékait, aminek néhány darabját a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum bocsátott rendelkezésre. Ezenkívül számos enteriőr és játék várja az érdeklődőket, még sajtótájékoztatót vagy rangos sportesemény díjkiosztó ünnepségét is lehet rendezni.

Advent idején számos különleges programmal várjuk a közönséget, hiszen a protokoll és az etikett a mi életünkben is jelen van. Gondoljunk egy családi ünnepi vacsorára, egy báli megjelenésre, karácsonyi asztalterítésre vagy akár adventi képeslap készítésére és gondolatink írásos megfogalmazására. A részletes programmal hamarosan jelentkezünk.
A Protokoll és diplomácia című kiállítás egészen április 30-ig keddtől szombatig 9.00-17.00 óra között látható a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. 
 

2022.
október
29.