Múltidézés | Göcseji Múzeum

Múltidézés

Rendkívüli módon emlékeztek a Csány László Szakközépiskola diákjai a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, mivel nem iskolai keretek között, hanem a ÁVH Börtönmúzeumban elevenítették fel a történelem órán tanultakat. Ők az a generáció, akik saját életüket szemlélve nehezen tudják elképzelni azt a borzalmat, kegyetlenséget, lelki terrort, ami az előző évtizedekben megtörtént.

Különösen tragikus a 20. századi történelmünket végiglapozni: a két világháború pusztítása, a trianoni országcsonkítás és annak következményei, a holokauszt iparszerű tömeggyilkossága, a nyilas rémuralom, majd a kommunista diktatúra, amely Rákosi és Kádár vezetése alatt ma már nehezen képzelhető terrorral tartotta rettegésben a magyar társadalmat. Mindaz, ami elődeink, dédszüleink, nagyszüleink és szüleink nemzedékével történt, része nem csak a mi, hanem gyermekeink és unokáink életének is. Ezért fontos, hogy megismerjék a mai középiskolások a történelmi tényeket, ami segíti ennek a nemzedéknek az önismeretét és társadalmi tisztánlátását.

Kelet-Közép-Európában csaknem 1 millióan vesztették életüket a kommunista diktatúra következtében éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Áldozat volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés lehetőségétől. 

Bízunk benne, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén segítették a diákokat abban, hogy e kor történelmét jobban átlássák és személyes betekintésük után kamatoztatják majd e tudást tanulmányaik során.

2018.
február
27.