Múzeumi pillanatképek | Göcseji Múzeum
Pillanképek rendezvény előadói

Múzeumi pillanatképek

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága három intézményének - Göcseji Múzeum, Mindszentyneum, Göcseji Falumúzeum - munkatársai szimpóziumon számolnak be az előző esztendő aktuális kutatásairól, izgalmas témáiról.

Idén tizenkét rövid beszámolót hallhatott a közönség a Pillanatképek című rendezvényen. Havasi Bálint főigazgató köszöntője után történelmi, művészettörténeti, múzeumpedagógiai, restaurátori, néprajzi és persze programszervezői munkával kapcsolatos előadások hangoztak el a közel kétórás szimpóziumon.
 
Dr. Kostyál László művészettörténész egy zalaegerszegi festőmester, Lacher (1926-tól Kaszaházy) Antalról mesélt, aki több zalai templom figurális falképeit elkészítette. Néhány napja nyílt meg a Göcseji Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Nőnek lenni akkor… Béres Katalin történész a kilenc bemutatott nő közül az egyik legkülönlegesebb életúttal rendelkező Hegedűs Klári színművésznőt mutatta be a hallgatóságnak. Kiss Nóra néprajzkutató a zalai pálinkafőzdék helyzetéről mesélt különleges történeteket a szocializmus idejéből. A két éve Zalaszentgróton előkerült elrozsdásodott trezorban talált, fémből készült különböző zsidó vallási kegytárgyak, bőrcipők, imaszíjak, könyvek, iratok restaurálásáról Lebár Dávid tartott előadást. Erős Krisztina történész és Novák Fanni a múzeumpedagógia új lehetőségeiről tartott izgalmas beszámolót. A diákokat QR-kódos feladatlapokkal szólítják meg az állandó kiállításban, és újdonság a bőröndmúzeum, amivel a közgyűjtemény az iskolákban mutatkozhat be. Egy eddig rejtőzködő kis múzeumi lakó is színre lép ettől az évtől, ő lesz az, aki a kicsik segítségére siet, hogy eligazodjanak a régmúlt világában.

A régészeti szekcióban számos nagyszerű ásatási leletről és történetről hallott előadásokat a közönség. A zalaegerszegi várral kapcsolatos legújabb eredményekről Orha Zoltán régész adott számot. A Keszthely melletti római kori villa kutatásának fontosabb részleteibe Eke István régész-térinformatikus avatta be a hallgatóságot. Az egykori falak és az épület padlója jó állapotban maradt meg. Az előkerült leletek alapján az épületet a 2-4. század között használhatták. Ehhez a feltáráshoz kapcsolódott Miháczi-Pálfi Anett prezentációja, ami egyebek mellett a római villa közelében talált agancsból készült, díszített, kétsoros fésűről szólt. Havasi Bálint a 2023-ban megtartott pálos év eredményeit foglalta össze. Az NKA Magyar Géniusz Program pályázati támogatásának köszönhetően tavaly nagy lendületet kapott a pálos emlékek kutatása Zala vármegyében. A zalaegerszegi logisztikai központ építését megelőző régészeti próbafeltárás változatos leletanyagából Németh Roland mutatott meg néhányat. A változatos domborzati viszonyokkal rendelkező táj a kezdeti időktől fogva lakott lehetett, ennek is oka, hogy változatos leletanyag került felszínre.

Két intézményi beszámoló is színesítette az előadások sorát. Varju András, a Göcseji Falumúzeum tagintézmény-vezetője előadásában kitért a mesterséges intelligenciára, mint új lehetőségre. Ennek megvalósításához remélnek segítséget a határon átnyúló projektjük megvalósításakor hazai és ausztriai partnerekkel karöltve… mert egyedül nem megy. Zárásként Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézmény-vezetője mesélt az elmúlt esztendő eredményeiről, a büszkén vállalt 15 ezer látogatószámról, a tavalyi évben elnyert építészeti és közösségi díjakról.

A Pillanatképek című szimpóziumon felvétel készült, valamennyi mini előadást hamarosan meg lehet tekinteni a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága YouTube csatornáján. https://www.youtube.com/@zegmuzeum

 

2024.
január
31.

Címkék