Múzeumi szakmai nap | Göcseji Múzeum

Múzeumi szakmai nap

„Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” címmel (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) rendeztek szakmai napot a Göcseji Múzeumban. Múzeumpedagógusok, könyvtárosok és művelődésszervezők találkoztak és cserélték ki tapasztalataikat a délelőtti programon. Olyan előadásokra került sor, amelyek számos ötlettel és jó példával szolgáltak a többiek számára.

Elsőként ismertették a szentendrei szabadtéri múzeum által működtetett oktatási és módszertani központ megújult programját, szó esett a tervekről, a képzésekről, a hálózatépítésről és a pályázati lehetőségekről. A nagykanizsai Thury György Múzeumból Kálovicsné Lebár Edit művelődésszervező mesélt a módszertani fejlesztéseikről, rendezvényeikről, a közönség hatékony megszólításáról. Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója a népszerű Papp Simon Népfőiskola Tagozat szervezésének titkait árulta el, a Göcseji Múzeum részéről pedig Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus és Szabó Tímea néprajzos a „Marokba szőtt mesék” című tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program tapasztalatairól szólt, amit a gyakorlatban be is mutattak az időszaki kiállítás helyszínén a résztvevők nagy örömére. Így nem csupán elméleti képzésben részesültek, hanem gyakorlatban is láthatták, hogy folyik a lelkes munka a múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A múzeumok rendezvényeinek palettája mára igen sokszínű lett. Mindezt hogyan tegyük vonzóvá? Nos, abban valamennyi szakember egyetértett, hogy a kulturális eseményekre a közönséget még nagyobb számban be kell csalogatni az intézményekbe, s a szakmai nap zárásaként számos ötlet hangzott el a látogatószám növelése érdekében.