Múzeumok online | Göcseji Múzeum

Múzeumok online

A koronavírussal kapcsolatos új kormányzati intézkedések értelmében országszerte bezártak a közgyűjtemények. Az intézmények ismét kizárólag az online térben tudják megszólítani a közönséget.

A Göcseji Múzeum a Facebook oldalon új csoportot indított Zala megye régi képeken és képeslapokon címmel. Ehhez a csoporthoz bárki csatlakozhat, aki szeret fotográfiákat nézegetni. A résztvevők a beszélgetések során régi családi történeteket elevenítenek fel, kinyílnak otthon a régi fotóalbumok, gyerekkori emlékeket idéz fel egy-egy utcakép, vagy egykori eseményről készült fotó. A csoport tagjai a minap megtudhatták, hogyan lehet digitálisan a fekete-fehér fotográfiákat kiszínezni. November második felében pedig neves papírrestaurátor lesz a csoport vendége, aki abban segít, hogy otthon mivel érdemes kezelni, miben célszerű tárolni a nagy becsben tartott családi fotográfiát. Hiszen a fénykép is műtárgy, amit időről időre gondozni kell.

A Göcseji Múzeum weboldalán blog indult, melyben minden héten újabb kolléga jelentkezik be üde, de szakmailag megalapozott írással. Eke István régész-muzeológus a nemesrádói kutatóárok mellől jelentkezett, Kiss Nóra néprajzos-segédmuzeológus Szent Mártonról emlékezett meg, s a Márton-napi szokásokat vette sorba. Hamarosan Megyeri Anna történész-főmuzeológus írását olvashatják Serényi Árpád néhány munkájáról, majd Havasi Bálint régész-muzeológus jelentkezik egy újabb izgalmas témával.

A Göcseji Falumúzeum Facebook oldalán újra indulnak a tavasszal közkedvelt rovatok, mint a Mesekuckó, a Kertbarát, a Skanzen Tanoda, a Tudástár és a Skanzen Pillanat. Olyan írásokat teszünk itt közzé, amelyek a természet szeretetéről, az apró mindennapi csodákról szólnak. Fotókkal, videófelvételekkel is jelentkezünk, bemutatva a Göcseji Falumúzeum páratlan szépségét.

Bízunk abban, hogy felkeltettük érdeklődésüket e nagyszerű lehetőségek iránt, így nincs más hátra, mint kényelmesen elhelyezkedni a számítógép előtt. Időutazásra fel, jó szórakozást kívánunk!