Pannonhalma, egy bencés apátság élete | Göcseji Múzeum

Pannonhalma, egy bencés apátság élete

A "Kalandozások a múltba" programsorozat egyik érdekes témanapja a Pannonhalma, egy bencés apátság élete című elsősorban középiskolások számára meghirdetett foglalkozásunk. A Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesét tekintettük meg nemrég a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjaival. Az utazás során az előzőleg feladatul kapott témákat beszéltük meg, vagyis felelevenítettük a korábbi tanulmányokra alapozva a bencés rend történetét, a szerzetesek életmódját, a középkori kolostorépítészet sajátságait.

Pannonhalmán megtekintettük az apátság turisták által látogatható részeit: a XIII. századi templomot és altemplomot, a XV. századi kerengőt és a XIX. századi könyvtárat. Orha Zoltán régész kollégánk és az apátság idegenvezetője számos olyan apró részletre hívta fel a fiatalok figyelmét, ami mellett talán elsétáltak volna. A legnagyobb tetszést az apátság több százezer kötetből álló gyűjteménye váltotta ki, ami Magyarország egyik legnagyobb könyvtára. A diákok megtudták, itt őrzik az első magyar nyelvű emléket, a tihanyi apátság alapító okiratát 1055-ből.

Jól esett a séta az összesen 22 hektáron elterülő arborétum és gyógynövénykert egy részén. A kert a monostor 996-os alapításától szerves része a bencés szerzetesek mindennapjainak. Jelenleg több mint négyszáz növényfaj ezer egyede és csaknem 50 madárfaj él itt. A mindennapi életünkből ismert fák, bokrok, mint az akác, a mogyoró, a som mellett különleges fajok is fellelhetőek a parkban.

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011
 

2018.
november
22.