Programok Advent idején a Göcseji Múzeumban | Göcseji Múzeum

Programok Advent idején a Göcseji Múzeumban

Néhány napja nyílt meg a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében a Protokoll és diplomácia című tárlat. A gyűjtemény egy olyan különleges világba kalauzolja el a látogatót, ahová csak kevesen léphetnek be. A híradásokban és a fotók által mi is nyerünk némi betekintést a diplomácia birodalmába, de a színfalak mögött sokszor olyan események történnek, amelyek titkok maradnak örökre.

Pedig ha belegondolunk, a mi életünkben is vannak olyan alkalmak, amelyekhez nem árt, ha ismerjük az etikettet. A közelgő adventi ünnepkör pedig kitűnő példa erre. Hogyan és milyen dekorációval díszítsük a karácsonyi asztalt? Milyen ruhát vegyünk fel egy családi vagy céges összejövetelre, esetleg az adventi koncertre? Küldjünk-e karácsonyi üdvözlőlapot a távoli rokonoknak, és azt vásároljuk-e meg vagy készítsük-e el mi magunk? Sok fontos tanácsot és érdekes információt szeretnénk átnyújtani Önöknek, ezért advent idején előadásokkal, bemutatókkal és workshopokkal készülünk. 

November 23-án 16.30 órakor Krajczár Zsuzsa humoros és kedvesen lehengerlő stílusával az öltözködés etikettjét járja körül. Egy kis varázslat: az ünnepi öltözék címmel sorba veszi a dress code lehetőségeit, ötleteket ad, mit vegyünk fel egy családi ünnepségre, céges partyra, adventi hangversenyre vagy színházba. Az előadást bemutató zárja, és persze megtekinthető az időszaki kiállítás is.

Olvasták már, melyek a legújabb dekorációs trendek a lakás vagy az asztal karácsonyi hangulatba öltöztetéséhez? Nálunk ezt is megtudhatják. Kiss Nóra néprajzos kolléganőnk elmeséli és bemutatja, annak idején milyen eszközökkel terítettek a göcseji asszonyok, Takács Kata dekoratőr pedig megmutatja a legújabb dekorációs kellékeket, beszél a színek varázsáról és mindketten megterítenek egy-egy karácsonyi asztalt. Ezt kínáljuk mi két alkalommal a Karácsonyi teríték egykor és ma című előadáson és bemutatón november 30-án és december 14-én. 

Tegyék a szívükre a kezüket! Mikor készítettek utoljára saját kezűleg karácsonyi üdvözlőlapot? Gyerekkorunkban ez minden esztendőben elhagyhatatlan szokás volt, aztán az elektronikus levél és az üzletekben megvásárolható képeslap kiszorította ezt a hagyományt. Mi lenne, ha idén együtt készítenénk el a rokonoknak és barátoknak az adventi lapot? Finom tea és számtalan gyönyörű kellék mellett jókat beszélgetünk, a kézműves foglalkozás után pedig együtt megtekintjük az új időszaki kiállításunkat. A workshopot december 7-én gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt meghirdetjük. 

A programokra a jelentkezés regisztrációhoz kötött, várjuk Önöket sok szeretettel, éljük át együtt advent varázsát!

2022.
november
02.

Címkék