Régészeti munkák vírushelyzet idején | Göcseji Múzeum

Régészeti munkák vírushelyzet idején

A Göcseji Múzeum beruházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátása a járvány ideje alatt sem torpant meg. Az új helyzetben a Régészeti Osztály terepi munkáját restaurátorok, közönségkapcsolati munkatársak és a falumúzeumban dolgozó kollégák is hatékonyan segítik.

A Balatoni Múzeum szakmai közreműködésével megelőző régészeti feltárás folyik az M7-essel Zalaegerszeget összekötő M76-os gyorsforgalmi út fenékpusztai szakaszán, ahol a közel 15 ezer m2-es területen számos korszak emlékanyaga feltárult. Az eddigi eredményekről április végén adtunk hírt:

https://tvkeszthely.hu/hirek/7039-folynak-a-feltarasok-az-m76os-ut-epitesenel?fbclid=IwAR3HtRYVlPSqku5y_atI6auEMj2jm9ecaPB7yq91qiT3vxCp7Ba-FUU0O6g

2019 őszén kezdődött meg a megelőző régészeti feltárás az egykori türjei premontrei rendház területén. A téli időjárás miatt a külső munkák tavaszig szüneteltek, viszont a templomban nem állt meg a kutatás, mely a helyi közösség összefogásának köszönhetően gazdag eredményekkel zárult.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/denes-kegyur-sirhelye-barokk-kripta-de-meg-selyemfatyol-is-elobukkant-a-turjei-asatason-3927390/?fbclid=IwAR2YRVyv6CVNdXodu2JfaVIag_DWGNkzLtH2Unj8MvAgfURa3j_ffFlRlDc

Április vége óta a templom északi oldalában fekvő egykori kolostor területén tovább folytatódik az ősszel megkezdett feltárás. A kolostorban végzett munkákról és a legújabb eredményekről hamarosan részletesen is beszámolunk.

A nagyberuházásokat kísérő földmunkák folyamatos régészeti megfigyelés mellett zajlanak. Zalaegerszegen és környékén a Göcseji Múzeum felújítását, a Mindszentyneum építését, valamint a keleti vízbázis fejlesztéséhez kapcsolódó földmunkákat naponta ellenőrzik munkatársaink. A váratlanul felbukkanó régészeti jelenségeket a helyzethez alkalmazkodva – olykor kényelmetlen körülmények között – minden esetben dokumentáljuk.

S ha a több fronton zajló régészeti munkák mellett egy-egy házépítés földmunkája során őskori objektumok kerülnek elő, a home office-ban dolgozó anyukák egykettőre „terepi szolgálatba” helyezik magukat.

2020.
május
12.

Címkék