Rippl-Rónai Zalaegerszegen | Göcseji Múzeum

Rippl-Rónai Zalaegerszegen

A Göcseji Múzeumban hamarosan nyíló időszaki kiállítás Rippl-Rónai József, a 19-20. század fordulójának egyik legnagyobb hatású, nemzetközi szinten is jegyzett festőóriásának művészetét mutatja be. A tárlat anyaga a somogyi megyeszékhelyről érkezik Zalaegerszegre.

Rippl-Rónai József, a magyar festészet első modern művésze a 19. század végén Párizsban vált újító alkotóvá. Kezdetben Munkácsy tanítványa, majd csatlakozva a Nabis csoport köréhez, újító festő, grafikus és iparművésszé vált. Tizenhárom év után tért vissza szülővárosába, Kaposvárra. Az 1906-os Könyves Kálmán szalonbeli tárlat sikere hozta meg számára a szakmai és egyben az anyagi elismerést országos szinten is. 

A Rippl-Rónai kiállítás reményeink szerint méltó és nagyszabású eseménye lesz a Göcseji Múzeum 2022-es évadának.

A kiállítási anyag 55 képzőművészeti alkotást és 6 egyéb, a hagyatéki anyagból származó tárgyat ölel fel, ami lehetővé teszi az egész művészi életpálya bemutatását.

A múzeum időszaki kiállítótermében az alkotások bemutatásán túl megidézzük a mester villájának a hangulatát is.

A tárlat érdekességét fokozza, hogy a Göcseji Múzeumban csaknem négyévi szünet után, május közepétől újra látogatható Kisfaludi Strobl Zsigmond megújult emlékkiállítása. Bár a két művész születése között bő két évtized telt el, mégsem túlzás őket kortársnak mondani, és érdemes egymás után megtekinteni az akadémikus-klasszicizáló szobrász és a bimbózó avantgárd felé nyitott, modern felfogású festő legjobb alkotásait.

A tárlat rendezője, szakmai kurátora Pál Simon Kornélia, a Rippl Rónai Múzeum művészettörténész muzeológusa, míg a Göcseji Múzeum részéről Dr. Kostyál László művészettörténész, igazgató a projekt felelőse.
 

2022.
június
28.