Tisza István emlékezete | Göcseji Múzeum

Tisza István emlékezete

Különleges forgatókönyvvel készültünk a Múzeumi esték negyedik előadására. Ifj. Bertényi Iván történész Bécsből jelentkezett az esti rendezvényre, és a múzeumbarát közönségünk kivetítőn követhette a rendkívül logikusan felépített, izgalmas prezentációt. 

Kezdésként Dr. Kostyál László igazgató, művészettörténész mutatta be Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását, amelyet az időskori Tisza Istvánról mintázott. 1925-ben készítette a büsztöt, a megbízót sajnos nem ismeri az utókor. Azt is megtudtuk, hogy Debrecenben áll az az első köztéri a szobor, amely Tiszát ábrázolja, és külön érdekesség, hogy a politikus halotti maszkját is Kisfaludi készítette el. 

A történelmi előadás előtt röviden beszélgettünk ifj. Bertényi Ivánnal, aki elmesélte, hogy 2015 óta él az osztrák fővárosban, az ottani Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese és egyben kulturális diplomata. Feladata elsősorban az osztrák-magyar humán tudományos kapcsolatok építése és elmélyítése, amit nagy lelkesedéssel és örömmel végez. Tisza István személyére egyik nagyhatású tanára hívta fel a figyelmet, ő pedig Tőkéczki László volt. Bertényi Iván nagyon szeretett az ő egyetemi szemináriumára járni, és egy életre szóló és meghatározó úton indította el a szakmai pályáját. Az első publikációkat Tisza Istvánról csaknem húsz évvel ezelőtt írta, és jelenleg is az eddigi írásainak egy nagy tanulmánykötetté rendezett kiadásán dolgozik, ami szándéka szerint még ebben az évben megjelenik. 

A történész a másfél órás előadásában kitért Tisza István korára, politikai karrierjére, eszméire, de ellenlábasaira is. Szó esett a politikus megítéléséről, az okokról, amiért annyira megosztó személyiség volt, és végezetül Bertényi a véleményét is elmondta, hogy vajon Tisza István lehet-e egyáltalán a mai kor emberének példaképe.

Aki teheti és ideje engedi, tekintse meg a nagyszerű előadást, szívből ajánljuk:

 

 

2022.
március
11.

Kapcsolódó tartalom