Utazás a Balaton északi partján | Göcseji Múzeum

Utazás a Balaton északi partján

Szeptemberben színes programkavalkáddal indított a Göcseji Múzeum. Óvodások, általános- és középiskolások jobbnál jobb kirándulások és foglalkozások közül válogathatnak, s egészíthetik ki ismeretüket a földrajz, a történelem, az irodalom, a művészettörténet és az irodalom területén. A Mindszenty József Gimnázium diákjai kollégáinkkal együtt a Balaton északi területét látogatták meg.

Vonyarcvashegyen áll hazánk egyetlen halászkápolnája. Mit jelent ez az elnevezés? A néphit szerint a kápolnát 1729-ben az a negyven halász építette, akik szerencsésen megmenekültek a pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda a mese és a valóság keveredése. Mindenesetre a táj és a kápolna sok írót és költőt megihletett az évszázadok során.

Badacsonyban Harangozó Börc mondáját ismerhették meg a fiatalok. A hegy délnyugati oldalán 1857. óta áll az a kőkereszt, melyet annak állíttatójáról, a veszprémi püspökről neveztek el Ranolder-keresztnek. A hatalmas alkotás a környék egyik legismertebb keresztje, regék, mondák és versek ihletője, nem utolsó sorban idegenforgalmi látványosság. Itt született meg a badacsonyi népköltészet egyik gyöngyszeme, Harangozó Börc mondája. Az elnevezés a kereszt alatt fekvő sziklapad azon részét jelöli, amely szabadon kinyúlik a levegőbe. Ha ezt a sziklát kalapáccsal vagy kődarabbal megütik, harang kondulásához hasonló hangot ad, amely messze elhallatszik a magasból. Ilyenkor mondják a helyiek, hogy szól a Harangozó Börc. A legenda szerint a püspök olyan varázslatosnak tartotta a helyet és a pazar kilátást, hogy meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állítani kell egy óriási keresztet, hogy az idelátogatóknak mindig eszébe jusson: ilyen csodát csak Isten teremthet.

 

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011 azonosítószámú projekt

 

2018.
október
04.