Zalaegerszeg első köztéri ábrázolása | Göcseji Múzeum

Zalaegerszeg első köztéri ábrázolása

A közelmúltban nagy örömet és lelkesedést keltett városunkban az a hír, hogy a párizsi Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményében előkerült egy Zalaegerszeget az 1840-es években ábrázoló dagerrotípia. Az érdeklődést látva úgy döntöttünk, hogy amennyiben lehetséges, a szenzációs kép nagyítását bemutatjuk készülő Elődeink élete című állandó kiállításunkban. A francia intézettel felvettük a kapcsolatot, s a kép felhasználásának jogáért levelezést folytattunk a párizsi társasággal, akik 1950 Euro-t (kb. 700 000 Ft-ot) kérnek a dagerrotípia tíz évre szóló használatáért. Mivel ez az összeg nem áll múzeumunk rendelkezésére, közösségi finanszírozással szeretnénk ezt összegyűjteni. 

Arra kérünk minden Zalaegerszeget szerető városlakót, minden múzeumbarátot, hogy lehetőségeihez mérten anyagilag is támogassák e nemes célt. Erre egy külön alszámlát nyitottunk, a felajánlásokat előre is megköszönve ide várjuk:

Göcseji Múzeum Dagerrotípia   11749008-15433114-10190009

 

Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum történésze-főmuzeológusa talált rá a zalaegerszegi Piac téri ábrázolásra Párizsban. Nemrég cikket írt arról, hogyan jutott el a párizsi kutatószobából a zalaegerszegi Mindszenty térre. Egy történésznek ugyanis ha nem is gyakran, de alkalmanként nyomoznia is kell.
 

2020.
július
03.