„Előre a szocializmus útján…” – Így éltünk a hetvenes években | Göcseji Múzeum
„Előre a szocializmus útján…” – Így éltünk a hetvenes években

„Előre a szocializmus útján…” – Így éltünk a hetvenes években

Látogatható:
2013. május 09. - 2013. október 27.

A magyarországi szocializmus évtizedeit bemutató sorozatunk újabb állomása, az „Előre a szocializmus útján…” – Így éltünk a hetvenes években című kiállítás a Kádár János nevével fémjelzett puha diktatúra fénykorába, az 1970-es évek hétköznapjainak világába kalauzolja a látogatókat. Abba az évtizedbe, amelyben a hatalom a rendszer alapjainak elfogadásáért az anyagi gyarapodás lehetőségét kínálta fel az ország lakóinak.

Kiállításunk - a sorozat már kialakult gyakorlatának megfelelően - elsősorban enteriőrök és exteriőrök segítségével idézi meg a korszakot; a hétköznapi élet olyan színtereit jelenítettük meg, amelyek a jellegzetes tárgykultúra bemutatásán túl „mesélnek” az évtized sajátosságairól, társadalmi viszonyairól, szokásairól.

A fusizásra berendezett garázsunk legfontosabb tárgya az a „csettegő”, amelyet a kényszer szülte kreativitás alkotott, hogy a háztáji gazdaságok szállítási szükségleteit megoldja.

A hatalomhoz köthető helyszínként május elsejei felvonulást jelenítettünk meg a dísztribünt őrző munkásőrrel és ifjú gárdistával, valamint felvonuló, táblát és zászlót vivő párral.

A teljes foglalkoztatást szimbolizáló „munkahelyünk” egy iroda, ahol Zalaegerszeg egyik első számítógépét, a Practicomp 4000-et állítottuk ki a lyukszalaggal működő adat-előkészítő berendezéssel, amelyet ekkor még ügyviteli feladatok ellátására használtak.

A korabeli szórakozási lehetőségek egyikét idézi presszónk, ahol a műbőr bevonatú széken ülő divatos lány színpompás banánszoknyát visel fűzős lakkcsizmával.

A korszakban épített kockaház nagyszobáját a Zala Bútorgyár Freddy III. szekrénysorával rendeztük be, tetején márkás alkoholos üvegekkel, a falakon jellegzetes kézimunkákkal: subával, makraméval, s az ekkora már a legtöbb háztartásban megtalálható televízióval.

Az évtizedben megjelenő demográfiai problémák érzékeltetésére bölcsőde enteriőrünk szolgál, a mára már elavult bútorokkal, szegényesnek, színtelennek tűnő játékokkal.

Utcánkon a népszerű Babetta motort és a Csepel Camping kerékpárt állítottuk ki. A babakocsit toló anyukán az évtized emblematikus ruhadarabja, a dzsörzé ruha látható.

A gyerekek, fiatalok nyári vakációjának eltöltését szolgálták az ifjúsági-és úttörőtáborok. Jellegzetes berendezésük, az emeletes vaságy is látható a tárlaton, továbbá minden olyan tárgy, amely egy jó emlékű táborozáshoz nélkülözhetetlen volt: a fürdőruhától a forrónadrágig, a Mézga családos logikai játéktól a tollas ütőig, a gyöngyös pénztárcától a BRG kazettás magnetofonig.A kiállításban bemutatott tárgyak, tárgy-együttesek mellett filmek, filmrészletek, rock- és pol-beat dalok idézik meg a korszak eseményeit, hangulatát, egészítik ki a korról szóló információkat.

Béres Katalin

*Fotók: Zóka Gyula