"Hazánkat híven szerettük" - A Szabadságharc ereklyéi | Göcseji Múzeum
"Hazánkat híven szerettük" - A Szabadságharc ereklyéi

"Hazánkat híven szerettük" - A Szabadságharc ereklyéi

Látogatható:
2013. február 13. - 2013. április 28.

Kiállításunk Máday Norbert kecskeméti, Fekete György keszthelyi magángyűjtők, és a zalai közgyűjtemények – Balatoni Múzeum, Göcseji Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára, Thúry György Múzeum – kincseiből válogat, ezeket kronologikusan, valamint témánként elrendezve mutatja be az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős eseményeit, emléket állítva ezek formálóinak, a jeles politikusoknak, a nemzetőröknek, a honvédeknek.

A 15 esztendővel ezelőtt megrendezett, zalai eseményeket bemutató tárlat anyagára is támaszkodhattunk, újdonságot jelent azonban Máday Norbert páratlanul gazdag relikvia gyűjteménye, mely itt most főként viseleti darabokkal, festményekkel, litográfiákkal, pótolhatatlan emléktárgyakkal idézi meg 1848–1849 emlékét, a hősök alakját, a jelentős csatákat. A levéltári iratok sora többek között a felelős kormány és a helyi közigazgatás szervezőmunkáját mutatja be. Többek között buzdító, vagy Buda ostromának sikeréről beszámoló falragaszokat, csatatérképet, Perczel Mór bejegyzésével ellátott Közlönyt olvashatunk. 

A tárlaton a díszfegyverek mellett a katonaság számára rendszeresített, vagy átalakított fegyverek mellett láthatók a forradalmat elnyomó császári katonaság, a népfelkelők, valamint Jellačić katonáinak balkáni típusú fegyverei is. 

A  fenti képre kattintva részleteket láthatnak a kiállításból.