Rákosi börtönei: történetek a pokolból | Göcseji Múzeum

Rákosi börtönei: történetek a pokolból

Látogatható:
2015. szeptember 09. - 2015. október 31.

Megnyitó: Göcseji Múzeum 2015. szeptember 9. 16.00

2015 szeptemberében Rákosi börtönei címmel nyílik új történeti kiállítás a Göcseji Múzeumban. A tárlat eredetileg Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont által került megrendezésre és bemutatásra, s a velük kötött partnerségi együttműködés keretében kerül most Zalaegerszegre.  A kiállítás által megidézett korszak a 20. század viharos magyar történelmének egyik legsötétebb időszaka, melyet Rákosi Mátyás nevével fémjelez a közgondolkodás. A Rákosi diktatúráról 2006-ban már láthattak bemutatót a zalaegerszegiek, akkor a hétköznapokat, a mindennapi életet is átszövő zsarnokságot jelenítettük meg a történeti kiállítás adta eszközökkel. Most a korszak egyik legsötétebb oldalát, a börtönök világát mutatja be az új tárlat, amely azt szeretné tudatosítani a látogatókban, hogy az 1950-es évek Magyarországa önmagában is egyfajta börtön volt, ahol bárkit, bármilyen indokkal megfoszthattak személyes szabadságától. Másrészről pedig emlékhely is kíván lenni. Emlékeztetni kíván azokra az ártatlanokra, politikai okokból kivégzettekre és meghurcoltakra, akik megszenvedték ezt a korszakot.

Már 1945-től politikai foglyokkal teltek meg az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai, a kiépülő kommunista hatalom pedig ezrével zárta börtönbe a rendszer vélt vagy valós ellenségeit, arisztokratákat, a „klerikális reakció” képviselőit, a kulákokat, sokszor saját híveit is. A büntetőintézetekben rettenetes körülmények között éltek az elítéltek. A kiállításon Rákosi bábúja egy vaságyon ülve jelenik meg, ugyanis a történet egészen az 1930-as évekbe nyúlik vissza, amikor politikai fogolyként őt is a szegedi Csillagbörtönbe zárták, és ahol közel egy évtizeden keresztül kivételezett bánásmódban raboskodott. A tárlat középpontjában ezért egy rekonstruált zárka található, amelyet a Csillagból származó eredeti tárgyakkal rendezünk be.
1948-tól az ’56-os forradalom kitöréséig mintegy 500 embert végeztek ki. Emiatt a kiállításon egy olyan bitófa is felállításra kerül, amelyet még a ’70-es években is használtak.