Lakodalom régen és ma - A lakodalmat megelőző hét munkálatai | Göcseji Múzeum
Cukorperec – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Lakodalom régen és ma - A lakodalmat megelőző hét munkálatai

Egy esküvő és az azt követő lakodalom megszervezése, előkészítése és lebonyolítása hatalmas feladat. Ma már kevesen bajlódnak ezzel, inkább profikra bízzák, hiszen külön szolgáltatóipar épül ennek kiszolgálására. Egy esküvőszervező mögött szolgáltatók sora áll – fotósok, videósok, tervezők, nyomdák, virágosok, dekoratőrök, vendéglátók, vendég művészek, zenészek, cukrászok, menyasszonyi ruhakölcsönzők, varrónők, fodrászok, kozmetikusok, sminkesek…-, így nem az ifjú pár, vagy a szülők gondja ezek felkérése. Annyi a dolguk, hogy a számukra legmegfelelőbbet kiválasszák, aminek csak a képzelet és a pénztárca szab határt.

Régen ez nem így volt. A család, a fiatalok, a barátok és a rokonok fogtak össze szinte az egész faluközösséggel, hogy saját kereteik között, a legméltóbb módon együtt ünnepelhessenek. Mindenkinek megvolt a maga feladata, kötelessége, melyet igyekeztek a legnagyobb odafigyeléssel és gonddal elvégezni.

A lakodalom megrendezésében a násznép tagjai, a családokhoz fűző kapcsolat mértékében fizikai munkával (főzés, berendezés), ételekhez szükséges nyersanyag (tojás, baromfi), kész ételek (főleg sütemények), nászajándék és pénz (menyasszonytánc) ajándékozásával segítették a lakodalom rendezőit.

Lakodalmat előkészítő folyamatok

A háznál megrendezett lakodalom lebonyolításához összehangolt, ügyesen szervezett munkára volt szükség. Minden napra megvolt a feladat, az elvégzésére felkért segítők és irányítók. Minden egymásra épült, hogy a vasárnaphoz elérkezve tökéletesen meglegyen minden.

Hétfő – „tésztacsináló nap”

A gazdaasszony és a nagy tapasztalattal rendelkező főzőasszony vezetésével, az asszonyok elkészítették a húslevesbe való tésztát. Egész napos társasmunka volt: gyúrás, sodrás, aprítás, szárítás. Vidékenként változott a tészta formája, a két legkedveltebb a csigatészta és a hosszúmetélt volt. Nagy gyakorlatra volt szükség a hajszálvékony metélt, vagy az ezernyi apró, egyforma csiga elkészítéséhez. A tészta vasárnapig megszáradt és jól elállt, ezért is kezdtek ezzel a feladattal. A „csigacsinálás” gyakran kisebb mulatsággal végződött, „eltaposták a csigát”.

Tészta metélése -Thorma János Múzeum, Kiskunhalas - Janó Ákos - Europeana

Tészta metélése -Thorma János Múzeum, Kiskunhalas - Janó Ákos - Europeana

Kedd és szerda – száraz sütemények

A lakodalom során nagy mennyiségű aprósüteményre volt szükség. Az érkező vendégek kínálásánál, a lakodalmi asztalon folyamatosan ott voltak ezek a sós és édes pogácsák.

Sós: sajtos-, krumplis-, töpörtyűs pogácsák, sós rudak, perecek

Édes: linzerek, darálós kekszek, mézes puszedlik, cukorperec

Sós – és édes száraz aprósütemények

Sós – és édes száraz aprósütemények

Érdekesség:

Hagyományos lakodalmi sütemény a cukorperec, melyet előszeretettel készítettek Vasban, Zalában és Somogyban. Kerek formája az új pár végtelen boldogságát szimbolizálta. Cukrozott tojásfehérjével vonták be. A borosüveg nyakára helyezték, többfelé tördelve fogyasztották.

Cukorperec – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Cukorperec – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Nyugat-Dunántúl másik jellegzetes süteménye a fumu. Baba alakú kalács, több ízből fonatolva -, melyet lakodalomra, keresztelőre sütöttek. (mágikus jelentése: gyermekáldás biztosítása)

Fumu, baba alakú kalács – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária

Fumu, baba alakú kalács – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária

Ezeknek a süteményeknek az elkészítése sok időt vett igénybe, de megfelelő tárolással frissen lehetett tartani a lakodalom idejéig.

Csütörtök és péntek – krémes sütemények

Nagy mennyiségben különböző lapokat sütöttek, melyeket változatos ízesítésű krémekkel, lekvárokkal töltöttek meg. Idő kellett, hogy összepuhuljanak, de állaguk miatt a tárolásra is nagyon oda kellett figyelni.

Nagyon kedvelték: hatlapos, mézes krémes, zserbó, színes krémekkel összeállított lapok, barack…   

Lakodalmi apró sütemények

Lakodalmi apró sütemények

 

Sütemények tárolása a lakodalom előtt – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Sütemények tárolása a lakodalom előtt – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Érdekesség:

A lakodalom díszének számító tortát a keresztanya vagy a nászasszony ajándékozta az ifjú párnak. A pörkölt torta: pirított cukorból és vágott dióból extrán megformált „tortaköltemény”, melyet cukrozott tojásfehérjével díszítettek. Feltörés után mindenkit megkínáltak vele, de még a lakodalmas háztól távolmaradóknak is küldtek belőle.

A mai lakodalmak egyik fő díszének számít a menyasszony tortája, melyet főként mestercukrászok készítenek, minden elképzelhető formában és díszítéssel. Szertartásosan együtt szeletelik fel és a hagyományokat követve mindenkit megkínálnak belőle.

Pörkölt torta (grillázs) – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Pörkölt torta (grillázs) – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Pörkölt torta (grillázs) – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária

Pörkölt torta (grillázs) – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária

 

Szombat – a húsok feldolgozása

Az asszonyok feladata ezen a napon megsokszorozódott. Az összehordott és a saját részről a lakodalomra szánt baromfik feldolgozására került sor - tyúkok, kakasok, libák, kacsák levágása, forrázása, kopasztása, feldarabolása. A lakodalmi menühöz mindent a kellő formában készítettek elő, hogy a másnapi főzés zökkenőmentesen működjön.

Baromfi kopasztása Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Baromfi kopasztása, Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

 

Baromfihús aprítása, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

Baromfihús aprítása, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

A férfiak fő feladata a disznó levágása és feldolgozása volt. Kora hajnalban kezdtek a böllér (paraszthentes) irányításával, és a nap folyamán a menünek megfelelően mindent előkészítettek. Természetesen itt is szükség volt az asszonyok segítségére, a vér felvételénél, a belek tisztításánál, az ételek előkészítésénél.

A férfiak másik fontos feladata a lakodalom helyszínének berendezése volt. A sátor felállítása, vagy a ház kipakolása, az asztalok, padok összeállítása, székek összehordása.

Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

 

Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél

A nyoszolyólányok a hét folyamán körbejárták a meghívott vendégeket és minden háztól elhozták a kölcsönbe felajánlott abroszokat, tányérokat, evőeszközöket. Az ő dolguk volt a terítés, a díszítés, az ünnepi hangulat megteremtése. Zöld ágakkal, virágokkal, újabban papírszalagokkal díszítették a sátrat, a házat, az asztalokat.

Vasárnap – lakodalom napja

Elérkezett a várva várt nap, minden előkészítve, a főzőasszony irányításával kora hajnaltól készült a lakodalmi menü a konyhán. Előkerültek a nagyméretű lakodalmas fazekak, gyakran erre az alkalomra kölcsön is kértek belőlük néhányat.

Lakodalmas fazék

Lakodalmas fazék

A lakodalmi menü összeállítása vidékenként és koronként változott, és változik. A paradicsomos káposzta és a pörkölt sokáig része volt - sok helyen még ma is az - a menüsornak.

Érdekesség:

Zalaegerszeg környékén a 19. század végén, 20. század elején a következő menüt szolgálták fel:

  • húsleves tésztával és zöldségekkel
  • bennfőtt hús mártásokkal
  • ludaskása
  • rétesek
  • pecsenyék
  • sütemények

A húslevest forrón tálalták, melybe csak a vacsora előtt főzték bele a hét elején elkészített tésztát. A zöldségeket külön tányéron adták fel az asztalra.

A mártások közül is sokfélét készítettek – paradicsom, torma, gomba, kapor, fokhagyma, zsemle…-, de kétfélét mindenképpen, figyelembe véve az idényjelleget is.

A réteseknél is megfigyelhető volt ez a változatosság: túrós, káposztás, meggyes, almás, cseresznyés …..… a menüsorban elfoglalt helye is változhatott. Egyes vidékeken a pecsenyék előtt, máshol a pecsenyék után kínálták.

Rétes nyújtása

Rétes nyújtása

A pecsenyéstálon disznó- és baromfisülteket, rántott és töltött húsokat, oldalast, hurkát és kolbászt is kínáltak. Köretnek krumplit, friss kenyeret és savanyúságot szolgáltak fel.

Minden ételt a vőfély köszöntött be, hangzatos versekkel, és az első tál étel mindig a fő asztalra – az ifjú pár elé – került.

A lakodalom ideje alatt az italokról a gazdának kellett gondoskodni, nagy szégyennek számított, ha nem volt elegendő a bor és a pálinka. A finom, jó borokkal kezdték, hiszen a kissé megittasodott vendégek már nem vették észre, ha gyengébb minőségű bor került a poharukba.

Bortöltés - Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Bortöltés - Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

A zenészek megfogadása szintén a gazda feladatai közé tartozott. Anyagi helyzete sokban befolyásolta, hogy hány tagú zenekar húzta a talpalávalót.

Zenészek a lakodalomban – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Zenészek a lakodalomban – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

A mai lakodalmak már csak nyomokban követnek néhány szokást ezekből a hagyományokból. Az egyszerű vacsorától, a több zenekaros, látványelemekkel tarkított táncos mulatságtól, a kerti parti jellegű ünneplésen át, bármi elképzelhető. Az ételek sem követik a hagyományokat, a legújabb gasztronómiai csodáktól a hamburgerig minden megtalálható a palettán. A zenei ízlés is sokat változott, elsődleges szempont a házasulandók igényeinek kiszolgálása. Jó, ha ezekről előre tájékozódunk a meghívást követően, hogy felkészülhessünk a méltó ünneplésre.

Fotómontázs - Balatoni Múzeum fotói, Keszthely

Fotómontázs - Balatoni Múzeum fotói, Keszthely

További érdekességek:

Korosztály

Szerző

Tészta metélése -Thorma János Múzeum, Kiskunhalas - Janó Ákos - Europeana
Sós – és édes száraz aprósütemények
Fumu, baba alakú kalács – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária
Lakodalmi apró sütemények
Sütemények tárolása a lakodalom előtt – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
Pörkölt torta (grillázs) – Thúry György Múzeum, Nagykanizsa
Pörkölt torta (grillázs) – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg – Marx Mária
Baromfi kopasztása Thúry György Múzeum, Nagykanizsa
Baromfihús aprítása, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél
Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél
Disznóvágás, Csesztreg – Balatoni Múzeum, Keszthely - Vajkai Aurél
Lakodalmas fazék
Rétes nyújtása
Bortöltés - Thúry György Múzeum, Nagykanizsa
Zenészek a lakodalomban – Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
Fotómontázs - Balatoni Múzeum fotói, Keszthely