Felsősök | Göcseji Múzeum

Célcsoport: Felsősök

További célcsoportok:

Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

Ki ne ismerné Deák Ferenc nevét? Tudjuk, hogy a 220 éve született politikust, jogászt, államférfit, Zala megye szülöttét már életében a haza bölcseként tisztelték. A szak- és tankönyvekből ismerjük tetteit, híres beszédeit. Na de tudjuk-e, mivel töltötte szabadidejét, milyen ételeket fogyasztott szívesen? Milyen lakókörnyezetben élhetett, hogyan öltözködött, milyen szokásai voltak?

Felfedezőúton Misivel foglalkozás programfüzete
Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

Hol ismerhetnénk meg igazán „Elődeink életét”?... Jöjjenek velünk kalandozni új állandó kiállításunkba, ahol a tárlatban életre kelő zalaegerszegi házaspár - Egerszegi Mihály és Boriska - a felnőtteket, kisfiúk, Misi pedig a gyerekeket kalauzolja végig városunk történelmi korszakain egy rejtvényfüzet segítségével. 

Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

A foglalkozás 1. része: (45 perc) 

Az állandó kiállításban a zalaegerszegi céhek világába csöppenünk. Mi köze lehet a kor utcaneveinek a céhekhez? Mit rejt egy céhláda? Mi az a Vándorkönyv? Hogyan válhat belőlünk céhmester? 

A foglalkozás 2. része: (45 perc)

Elkészítünk egy mesterremeket előre egyeztetett kézműves technika alkalmazásával.

Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

A foglalkozás 1. része: (45 perc)

Az állandó kiállításban megtekintjük az egerszegi vár virtuális rekonstrukcióját (3D, alaprajzok), a várral foglalkozó enteriőrt. Megismerkedünk a várvédő vitézek életmódjával. Vajon miből élt egy katona, ha nem volt háború? Hogyan öltözködtek az egerszegi vitézek? Milyen fegyvereik voltak? Mire volt elég a zsold? Milyen pénzeket használtak régen?

Sírrablók nyomában
Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

A gyerekek megismerkedhetnek a régész szakma rejtelmeivel, "kezükbe vehetik" a legújabb leleteket. A foglalkozás második felében a régész "bőrébe" bújva sírfeltáráson vesznek részt, majd elkészítik a sír dokumentációját, lerajzolják a sírmellékleteket.