Múzeumi óra | Göcseji Múzeum

Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

Felfedezőúton Misivel foglalkozás programfüzete
Célcsoport: Alsósok, Felsősök

Hol ismerhetnénk meg igazán „Elődeink életét”?... Jöjjenek velünk kalandozni új állandó kiállításunkba, ahol a tárlatban életre kelő zalaegerszegi házaspár - Egerszegi Mihály és Boriska - a felnőtteket, kisfiúk, Misi pedig a gyerekeket kalauzolja végig városunk történelmi korszakain egy rejtvényfüzet segítségével. 

Célcsoport: Felsősök

A gyerekek több csoportban, feladatkártyákkal, térképpel járják végig a Göcseji Falumúzeum területét. A foglalkozás során játszva szereznek ismereteket a göcseji népiépítészetről, a mezőgazdasági tevékenységekről és a paraszti és a házkörüli munkák során használt tárgyakról. A csoportok a felfedező túra végén átadják egymásnak az újonnan szerzett ismereteket. 

Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Egy rövid falumúzeumi séta során megismerkedünk a hajdani göcseji falu épületeivel, az alapanyagokkal, felhasználásukkal. Megnézzük a szoknyás haranglábat, betekintünk a vízimalomba, felnézünk a „hegyre”. Elmegyünk a vásárba baromfiért és lábasjószágért, majd a végén betérünk egy vidám mulatságba, ahol mindenkit táncba hívunk és vásárfiával bocsájtunk útjára.

Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Hogyan éltek, és milyen épületekben laktak a régi világban a göcseji emberek és a gyermekeik? Mivel foglalkoztak, milyen eszközöket használtak? Mind ezt egy történetbe foglalva ismerhetik meg a gyerekek: a gazda és a gazdaasszony vásárba mentek, s a házukat a gazdasággal együtt ránk bízták. A napi teendőket el kell látni - ház rendben tartása, állatok etetése, kerti munkák stb.

Célcsoport: Középiskolások

Fekete György "Mozaikba zárt világok" című kiállítását dolgozzuk fel szimbólumrendszerek felhasználásával.

Célcsoport: Alsósok

Zalaegerszeg híres szülötte - Németh János keramikusművész - alkotásaival a mesék, mítoszok, legendák világába varázsolja közönségét. Az állandó kiállításban körbesétálva fedezzük fel alkotásait. A tárlat megtekintése, megismerése után életre keltjük a szobrokat verseken, dalokon, meséken keresztül játékos formában.

Célcsoport: Óvodások

Németh János keramikusművész, Zalaegerszeg neves szülötte a mesék, mítoszok, legendák világába varázsolja közönségét. Alkotásait az állandó kiállításban körbe sétálva fedezzük fel. A tárlat megtekintése, megismerése után életre keltjük a szobrokat mondókákon, verseken, dalokon, meséken keresztül egy játékos, mozgásos, zenés foglalkozás keretében.

Építsünk várost foglalkozás
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Mitől város egy város? Mire van szükség ahhoz, hogy egy város jól működjön? Milyen „hivatalokra”, épületekre? Kik dolgoznak itt?

Célcsoport: Óvodások

A kiállításban sétálva megismerkedünk a zalaegerszegi híres mesterekkel. Kik voltak ők? Mivel foglalkoztak? Ehhez kapcsolódó mondókák, dalok, rövid történetek segítik a feldolgozást. Melyik mester milyen szerszámot használt? Ki mit készített? Végül mindenki kap ajándékba egy a foglalkozáshoz kapcsolódó játékos füzetet.

Célcsoport: Alsósok

Az állandó kiállításban sétálva megismerkedünk a zalaegerszegi híres mesterekkel. Kik voltak ők? Mivel foglalkoztak? Melyik mester milyen szerszámmal dolgozott? Mi készült a kezeik között? Emblematikus tárgyak és szerszámok keresik gazdáikat. Végül mindenki kap ajándékba egy játékos foglalkoztató füzetet.

Célcsoport: Felsősök, Középiskolások

A foglalkozás 1. része: (45 perc) 

Az állandó kiállításban a zalaegerszegi céhek világába csöppenünk. Mi köze lehet a kor utcaneveinek a céhekhez? Mit rejt egy céhláda? Mi az a Vándorkönyv? Hogyan válhat belőlünk céhmester? 

A foglalkozás 2. része: (45 perc)

Elkészítünk egy mesterremeket előre egyeztetett kézműves technika alkalmazásával.

Célcsoport: Alsósok, Felsősök

A foglalkozás 1. része: (45 perc)

Az állandó kiállításban megtekintjük az egerszegi vár virtuális rekonstrukcióját (3D, alaprajzok), a várral foglalkozó enteriőrt. Megismerkedünk a várvédő vitézek életmódjával. Vajon miből élt egy katona, ha nem volt háború? Hogyan öltözködtek az egerszegi vitézek? Milyen fegyvereik voltak? Mire volt elég a zsold? Milyen pénzeket használtak régen?

Sírrablók nyomában
Célcsoport: Alsósok, Felsősök

A gyerekek megismerkedhetnek a régész szakma rejtelmeivel, "kezükbe vehetik" a legújabb leleteket. A foglalkozás második felében a régész "bőrébe" bújva sírfeltáráson vesznek részt, majd elkészítik a sír dokumentációját, lerajzolják a sírmellékleteket.