Múzeumi óra | Göcseji Múzeum

Foglalkozás típusa: Múzeumi óra

Célcsoport: Felsősök, Középiskolások

Ki ne ismerné Deák Ferenc nevét? Tudjuk, hogy a 220 éve született politikust, jogászt, államférfit, Zala megye szülöttét már életében a haza bölcseként tisztelték. A szak- és tankönyvekből ismerjük tetteit, híres beszédeit. Na de tudjuk-e, mivel töltötte szabadidejét, milyen ételeket fogyasztott szívesen? Milyen lakókörnyezetben élhetett, hogyan öltözködött, milyen szokásai voltak?

Felfedezőúton Misivel foglalkozás programfüzete
Célcsoport: Alsósok, Felsősök

Hol ismerhetnénk meg igazán „Elődeink életét”?... Jöjjenek velünk kalandozni új állandó kiállításunkba, ahol a tárlatban életre kelő zalaegerszegi házaspár - Egerszegi Mihály és Boriska - a felnőtteket, kisfiúk, Misi pedig a gyerekeket kalauzolja végig városunk történelmi korszakain egy rejtvényfüzet segítségével. 

Építsünk várost foglalkozás
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Mitől város egy város? Mire van szükség ahhoz, hogy egy város jól működjön? Milyen „hivatalokra”, épületekre? Kik dolgoznak itt?

Célcsoport: Óvodások

A kiállításban sétálva megismerkedünk a zalaegerszegi híres mesterekkel. Kik voltak ők? Mivel foglalkoztak? Ehhez kapcsolódó mondókák, dalok, rövid történetek segítik a feldolgozást. Melyik mester milyen szerszámot használt? Ki mit készített? Végül mindenki kap ajándékba egy a foglalkozáshoz kapcsolódó játékos füzetet.

Célcsoport: Alsósok

Az állandó kiállításban sétálva megismerkedünk a zalaegerszegi híres mesterekkel. Kik voltak ők? Mivel foglalkoztak? Melyik mester milyen szerszámmal dolgozott? Mi készült a kezeik között? Emblematikus tárgyak és szerszámok keresik gazdáikat. Végül mindenki kap ajándékba egy játékos foglalkoztató füzetet.

Célcsoport: Felsősök, Középiskolások

A foglalkozás 1. része: (45 perc) 

Az állandó kiállításban a zalaegerszegi céhek világába csöppenünk. Mi köze lehet a kor utcaneveinek a céhekhez? Mit rejt egy céhláda? Mi az a Vándorkönyv? Hogyan válhat belőlünk céhmester? 

A foglalkozás 2. része: (45 perc)

Elkészítünk egy mesterremeket előre egyeztetett kézműves technika alkalmazásával.

Célcsoport: Alsósok, Felsősök

A foglalkozás 1. része: (45 perc)

Az állandó kiállításban megtekintjük az egerszegi vár virtuális rekonstrukcióját (3D, alaprajzok), a várral foglalkozó enteriőrt. Megismerkedünk a várvédő vitézek életmódjával. Vajon miből élt egy katona, ha nem volt háború? Hogyan öltözködtek az egerszegi vitézek? Milyen fegyvereik voltak? Mire volt elég a zsold? Milyen pénzeket használtak régen?

Sírrablók nyomában
Célcsoport: Alsósok, Felsősök

A gyerekek megismerkedhetnek a régész szakma rejtelmeivel, "kezükbe vehetik" a legújabb leleteket. A foglalkozás második felében a régész "bőrébe" bújva sírfeltáráson vesznek részt, majd elkészítik a sír dokumentációját, lerajzolják a sírmellékleteket.