Ásó, kapa, nagyharang | Göcseji Múzeum

Ásó, kapa, nagyharang

Vargáék lánya férjhez megy, a család óriási készülődésben van, folynak a lakodalmi előkészületek. Az örömanya már felkérte a falu legjobb főzőasszonyát, s együtt fogadják az ajándékba hozott alapanyagokat. Első nap tésztát gyúrnak, második és harmadik nap sós és édes süteményeket sütnek, a negyedik nap hajnalban a nők levágják a baromfikat, a férfiak a disznót...

A lakodalmi előkészületeket és a lakodalom menetét játsszák el a gyerekek az Ásó, kapa, nagyharang című múzeumpedagógiai foglalkozáson. Megtanulják, régen faluhelyen hogyan készültek az asszonyok a fiatal házasok megünneplésére. Közösen összeállítják a menüt, megismerik a helyi hagyományos ételeket, ajándékot készítenek a párnak, megterítik az asztalt, felöltöznek ünnepi ruhába, s a lakodalom napján kikérik a menyasszonyt a szülői háztól. Megtanulják a helyi szokásokat, megtudják, mi az a kásapénz és mikor szedik, hogyan táncolják a kukoricatáncot és egyáltalán mi köze a kukoricához?

Fotóinkon a zalaszentiváni iskola második és harmadik osztályos tanulói láthatóak a jó hangulatú múzeumpedagógiai foglalkozáson.

"Kalandozások a múltba" - EFOP 3.3.2-16-2016-00011