Európai Régészeti Napok 2020 | Göcseji Múzeum

Európai Régészeti Napok 2020

Rendezvény dátum:
2020. június 19., 10:00 - 2020. június 20., 15:00

Kedves múzeumbarát közönségünk! Európa számos országában június 19-21. között tartják az Európai Régészeti Napokat. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozik a kezdeményezéshez és két nap is programokat kínál Önöknek.

 

2020. június 19-én, pénteken 10.00-15.00 óra között bepillantást nyerhetnek az egerszegi téglaégető kemencék titkaiba. Zalaegerszeg felszeletelt középkori téglaégető kemencéi immár három hónapja pihennek egy raktárban, a volt Zalai Nyomda Závodszky utca 1. szám alatti épületében. Egyetlen napra kitárulnak az ajtók, és a közönség betekinthet szülővárosunk múltjába. Zalaegerszeg ugyanis eddig nem bővelkedett középkori emlékekben. A kemencék viszont pont a 14. század végén, 15. század elején működhettek. A település ekkor került a veszprémi püspökséghez, és ebben az időszakban kezdődött meg a püspöki udvarház téglából való építése és ebben az időben zajlott a korábbi gótikus templom átépítése is. A környéken tehát indokolt volt a téglaégető kemencék jelenléte. A sajtó jelenlétében már bemutattuk a leleteket, most a közönség is megtekintheti a kemencéket.
A gyerekeket kézműves foglalkozással és ügyességi játékokkal várják a múzeum munkatársai.

2020. június 20-án, szombaton Türjére invitáljuk Önöket. A közösségi régészet szellemében kicsik és nagyok most részesei lehetnek a türjei premontrei templomhoz kapcsolódó kolostor régészeti feltárásának.
9.00-13.00 óra között azok látogatását várjuk, akik nem riadnak vissza attól, hogy ásót, lapátot, spaklit fogjanak a kezükbe, és leporolják az évszázados falakat. A részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, a következő elérhetőségen jelezzék érkezésüket: orha@zmmi.hu
13.00-15.00 óra: a feltárás eredményeit Orha Zoltán ásatásvezető régész mutatja be az érdeklődőknek.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Előzmények:

Kapcsolódó tartalmak