Európai Régészeti Napok | Göcseji Múzeum

Európai Régészeti Napok

Európa számos országában június 19-21. között tartották az Európai Régészeti Napokat. E jeles alkalom célja az, hogy betekintést engedjen a régészet világába, és felhívja a figyelmet történeti kincseink megőrzésének fontosságára. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozott a kezdeményezéshez, és két nap is programokat kínált a közönségnek.  
Pénteken Zalaegerszegen óvodások, pedagógusok, családok, házaspárok jöttek el a múzeum ideiglenes raktárépületéhez a Závodszky utcába, ahol megtekinthették a középkori téglaégető kemencéket állagmegóvás közben.  A város mindeddig nem bővelkedett középkori emlékekben. A Mindszentyneum építési területén megtalált kemencék viszont pont a 14. század végén, 15. század elején működhettek. A település ekkor került a veszprémi püspökséghez, és ebben az időszakban kezdődött meg a püspöki udvarház téglából való építése, valamint ebben az időben zajlott a korábbi gótikus templom átépítése is. A környéken tehát indokolt volt a téglaégető kemencék jelenléte. A sajtó jelenlétében korábban már bemutattuk a leleteket, most a közönség is megtekinthette a kemencéket. A közönségnek Simmer Lívia régész kolléganőnk mesélt, a gyerekek pedig múzeumpedagógusaink jóvoltából játékos feladatokkal is találkozhattak a nap során: saját téglát készítettek, színes papír téglákból házat vagy várat építettek, puzzle-t raktak ki.
Szombaton Türjén szintén nagy volt az érdeklődés, ahol a türjei premontrei rendhez tartozó kolostor régészeti feltárásában tevékenykedhettek a résztvevők. Budapestről, Sopronból, Veszprémből, Zalaegerszegről is érkeztek látogatók, akik egyrészt önkéntesként szívesen vállalták a régészeti munkát, másrészt Orha Zoltán régész kollégánk bemutatóját is érdeklődve hallgatták. Megtudhatták, hány építési periódust tudtak elkülöníteni a régészek, milyen bizonyítékot találtak, hogy a rend letelepedése előtt is volt már élet ezen a területen, milyen pénzérmék kerültek elő a fémkeresős technika segítségével, és melyik az az épület, aminek a nyomára még nem bukkantak, holott korabeli feljegyzések tanúskodnak a létezéséről.
2020.
június
29.

Kapcsolódó tartalom