Kulturális Örökség Napjai 2020 | Göcseji Múzeum

Kulturális Örökség Napjai 2020

Rendezvény dátum:
2020. szeptember 19., 10:00 - 2020. szeptember 20., 16:00

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint harminc éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

A hétvégén, 2020. szeptember 19-20-án a Göcseji Falumúzeum ingyenesen látogatható. Sétáljanak el a mesebeli helyszínre, ahol az idő mozdulatlanná dermedt valamikor a 19. században. Az ott megtekinthető kiállítás azonban arról is regél, hogy a göcseji emberek élete korántsem volt tündérmese, hiszen csak kőkemény munkával tudták előteremteni a napi betevő falatot.  „A göcseji faluvégen mi történt…” címmel tárlatvezetést is tartunk mindkét nap (19-én, szombaton 16.00 órától és 20-án vasárnap 14.00 órától). A program díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

„A láthatatlan vár” címmel Zalaegerszeg belvárosában tematikus sétát hirdetünk, ahol ismét feltárul a múlt, az érdeklődők részeseivé válhatnak a középkori Egerszeg vár mindennapjainak. Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese és Simmer Lívia régész kolléganőnk várják az érdeklődőket szeptember 19-én, szombaton 10.00 órakor a Mindszenty téren, a nagytemplom előtt, hogy egy rövid sétával bejárják Egerszeg vár alaprajza mentén a város történelmének középkori emlékeit.

Vasárnap, szeptember 20-án 15.00 órakor a Keszthelytől 8 km-re álló Rezi várban is várjuk az érdeklődőket, ahol Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese tart idegenvezetést a Keszthelyi-fennsík egyik csodás helyszínén. Habár egész évben látogatható a Meleg-hegy szirtjén álló várrom, ez az alkalom mégis különleges, hiszen egy igazán szakavatott régész mesél a 14. századi hely történetéről. Tudták, hogy eredetileg Nagy Lajos király adományozta a várat a Lackfi családnak? A török időkben már a népes Pethő család talált az erős várfal mögött menedéket, s eljött az idő, amikor a várrom a Festetics család kedvelt kirándulóhelyévé vált.

Belvárosi sétára invitál minden érdeklődőt „Morandini Tamás építész nyomában” címmel Megyeri Anna történész-főmuzeológus szeptember 20-án vasárnap 16.00 órakor. A történész a város közismert családjáról, a zalaegerszegiek mindennapjaira gyakorolt hatásáról mesél. A közel másfél órás várostörténeti barangolás az Arany Bárány Szállónál kezdődik, majd az egykori Fangler-házat és a Schütz-házat érintve a Jákum utca 10. szám alatt időzik el a csoport, Morandini Tamás lakóházánál. A közönség a barangolást a Mártírok útján Keresztury József egykori ügyvéd, volt polgármester lakóháza felé folytatja, s megtekintve Fuchs és Grósz építészek két bérházát, az Ady utcai Zsinagóga felé veszi az irányt.

Program:

2020. szeptember 19. (szombat)

10.00 óra -  „A láthatatlan vár” – séta a középkori vár mentén Simmer Lívia és Havasi Bálint régészekkel. Találkozási hely: Zalaegerszeg, Mindszenty tér, vármakett.

Jelentkezés: https://forms.gle/4t3q1FdkBfeUb8n48

 

16.00 óra - „A göcseji faluvégen mi történt…” tárlatvezetés a skanzenben

Jelentkezés: https://forms.gle/qShCj6qKXyDhXVPY9

 

2020. szeptember 20. (vasárnap)

14.00 óra - „A göcseji faluvégen mi történt…” tárlatvezetés a skanzenben

Jelentkezés: https://forms.gle/qShCj6qKXyDhXVPY9

 

15.00 óra - Vezetés a Rezi várban. Találkozási hely: Rezi vár előtti fennsík

Jelentkezés: https://forms.gle/2PkJDDVqr8j2v9yE7

 

16.00 óra - Morandini Tamás nyomában - belvárosi séta Megyeri Anna történésszel. Találkozási hely: Zalaegerszeg, Arany Bárány Szálló

Jelentkezés: https://forms.gle/7EyZPXhPvygwdjX27

Morandini Tamás nyomában - belvárosi séta Megyeri Anna történésszel.
Vezetés a Rezi várban.
„A göcseji faluvégen mi történt…” tárlatvezetés a skanzenben
Kulturális Örökség Napjai