Pálos hét Zalaegerszegen | Göcseji Múzeum

Pálos hét Zalaegerszegen

Rendezvény dátum:
2021. július 05., 10:00 - 2021. július 11., 14:00

Július 5-11. között az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szól a kulturális élet a zalai megyeszékhelyen.

Pálosan szép az élet - Július 5-9. között Zalaegerszegen állomásozik az a vándorkiállítás, amely audiovizuális elemek és tárgyi emlékek bemutatásával ismertetik meg a közönséggel a Pálos Rend történetét. Ismerjék meg a szerzetesek életmódját és gondolatait e rendkívüli tárlat segítségével! Várjuk Önöket Zalaegerszegen a Dísz téren hétfőtől csütörtökig 10.00-18.00 óra, pénteken 10.00-14.00 óra között.

További információ: http://palosbusz.hu/

Július 7. - Pálos monostorok kutatása Zala megyében

Pálos monostorok kutatása Zala megyében címmel tartanak előadást július 7-én, szerdán 18.00 órakor Simmer Lívia és Havasi Bálint régész-főmuzeológusok a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

A történelmi Magyarország területén, a Dráván túli területekkel együtt, több mint száz pálos kolostor volt. Az elmúlt évtizedekben mintegy negyven helyen folyt ásatás, napjainkban pedig tucatnyi pálos rommal, illetve hellyel foglalkoznak a régészek. A Göcseji Múzeum munkatársai eddig Válluson, Óhídon és jelenleg Zalacsány-Örvényeshegyen is kutatják a rend emlékeit.

Július 8. - A Pálos Rend tartományfőnöke Zalaegerszegen

A Pálos hét alkalmából a városba látogat Puskás Antal atya, aki szívesen találkozik az érdeklődőkkel. Július 8-án, csütörtökön 16.30 órakor tárlatvezetést tart a Dísz téren a kiállító buszon, erre az eseményre itt lehet maximum 15 főnek regisztrálni, majd 18.00 órakor misét koncelebrál Ocsovai Grácián plébánossal az olai Jézus Szíve Plébániatemplomban. Ezután együtt koszorúznak Kováts Ferenc áldozópap, ’56-os mártír emlékművénél. Az események nyilvánosak, várnak mindenkit a programokon.

Július 10., 11. - Ásatási nyílt nap Zalacsány-Örvényeshegyen

A Göcseji Múzeum régészei a napokban kezdték meg Örvényeshegyen a pálos monostor feltárását. Július 10-én, szombaton és 11-én vasárnap 11.00-14.00 óra között nyílt napot tartanak Simmer Lívia és Havasi Bálint régész-főmuzeológusok az ásatás helyszínén.

Találkozó: Zalacsány-Örvényeshegy, Pálos kolostor emlékhely