Zalaegerszegen a Pálos busz | Göcseji Múzeum

Zalaegerszegen a Pálos busz

Ma délelőtt Zalaegerszegre érkezett a pálos rendi vándorkiállítás. Az audiovizuális elemekkel és tárgyi emlékekkel berendezett autóbusznak a belvárosi Dísz tér adott helyet, ott várják a múzeum munkatársai az érdeklődőket öt napon át hétfőtől csütörtökig 10.00-18.00 óra, pénteken 10.00-14.00 óra között. 

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok alapította. Az 1241-42-es tatárjárás után lemondott addigi méltóságáról, szétosztotta a javait, és néhány társával a Pilis hegység rengetegébe vonult vissza remeteségbe. 1250-ben Szent Kereszt tiszteletére monostort és szentélyt építettek maguknak. 

A történelmi Magyarország területén, a Dráván túli területekkel együtt, több mint száz pálos kolostor volt. Az elmúlt évtizedekben mintegy negyven helyen folyt ásatás, napjainkban pedig tucatnyi pálos rommal, illetve hellyel foglalkoznak a régészek. A Göcseji Múzeum munkatársai eddig Válluson, Óhídon és a mai naptól Zalacsány-Örvényeshegyen is kutatják a rend emlékeit.

A Pálos hét alkalmából több eseményre is sor kerül a zalai megyeszékhelyen. Július 7-én Pálos monostorok kutatása Zala megyében címmel tart két régész kollégánk előadást a megyei könyvtárban, július 8-án a Pálos Rend tartományfőnöke tart tárlatvezetést a kiállítás helyszínén, július 10-11-én pedig régészeti nyílt napra kerül sor Zalacsány-Örvényeshegyen az éppen aktuális ásatáson.