Pálosan szép az élet | Göcseji Múzeum

Pálosan szép az élet

Rendezvény dátum:
2021. július 05., 10:00 - 2021. július 09., 13:30

Pálosan szép az élet. Egy betű eltéréssel kedves szójáték azzal a magyar szólással, hogy Párosan szép az élet. A gondolat arra utal, hogy az embernek házasságban, párba kötve nagyobb a lehetősége a boldogságra. A magyar szólás egyszersmind a jövőbe vetett bizalmat is hordozza.

A pálos rendi vándorkiállítás koncepciója az, hogy rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, és általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem ellenkezőleg, a kiteljesedés útja. Hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma.

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend. Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok alapította. Az 1241/42-es tatárjárás után lemondott addigi méltóságáról, szétosztotta a javait, és néhány társával a Pilis hegység rengetegébe vonult vissza remeteségbe. 1250-ben Szent Kereszt tiszteletére monostort és szentélyt építettek maguknak…

A történelmi Magyarország területén, a Dráván túli területekkel együtt, több mint száz pálos kolostor volt. Az elmúlt évtizedekben mintegy negyven helyen folyt ásatás, napjainkban pedig tucatnyi pálos rommal, illetve hellyel foglalkoznak a régészek. A Göcseji Múzeum munkatársai eddig Válluson, Óhídon és hamarosan Zalacsány-Örvényeshegyen is kutatják a rend emlékeit, ehhez a munkához fogadnak önkénteseket, akik a közösségi régészet jegyében segítségükre lesznek.

Július 5-9. között Zalaegerszegre érkezik az a vándorkiállítás, amely audiovizuális elemek és tárgyi emlékek bemutatásával ismertetik meg a közönséggel a Pálos Rend történetét. Ismerjék meg a szerzetesek életmódját és gondolatait e rendkívüli tárlat segítségével! Várjuk Önöket Zalaegerszegen a Dísz téren hétfőtől csütörtökig 10.00-18.00 óra, pénteken 10.00-14.00 óra között.