Régészeti nyílt nap Nemesrádón | Göcseji Múzeum

Régészeti nyílt nap Nemesrádón

Rendezvény dátum:
2021. május 15., 09:00 - 12:00

Amint elmúltak a keményebb fagyok, és az időjárás a szerethetőbb arcát mutatta, a Göcseji Múzeum régész munkatársai március 16-án megkezdték a terepi munkát a Zala megyei Nemesrádó határában. A feltárást két lelőhelyen kezdték meg, és máris jelentős eredményekről tudunk beszámolni.

Az ásatáson nyolc korszak régészeti leletei kerültek elő. A legkorábbiak az újkőkor végi Lengyeli-kultúrából származnak (Kr. e. ötödik évezred). Ezt követően kora és középső rézkori jelenségek, késő bronzkori urnasírok, késő vaskori település házai, római kori település nyomai kerültek elő. Az Árpád kori falu házai közül már nyolcat feltártak a régészek, ezekben kemencéket is találtak. A sort a 16-17. századi, azaz már török kori leletek alkotják.

Kedves közönségünk! A régészet iránt érdeklődőket várjuk 2021. május 15-én, szombaton 9.00-12.00 óra között a Nagykapornak-Nemesrádó út nyugati oldalán található régészeti feltáróhelyen, ahol nyílt nap keretében bárki bepillantást nyerhet e korok kultúrájába, életmódjába. Eke István, a Göcseji Múzeum régész-muzeológusa várja Önöket, az ásatáson előkerült leletekből mutat meg néhányat, s körbe vezeti Önöket a feltáráson.

 

Parkolás: az út mellett, száraz idő esetén lehetőség van a feltárási terület mellett is autóikkal megállni.

Figyelem! Önkéntesként is lehet csatlakozni hétköznap, a részleteket a helyszínen személyesen is meg lehet beszélni.

A kulturális rendezvényen a hatályos jogszabályok alapján lehet részt venni.  Vigyázzunk egymásra: a maszkviselést és a biztonsági távolság betartását előre is köszönjük!